Saša Eržen

24. 12. 2015  |  Mladina 52  |  Družba

Od oblike k vsebini

Zvezdnice za odpravo diskriminacije zaradi spola, starosti in teže

Ameriška komičarka Amy Schumer  v Pirellijevem koledarju 2016

Ameriška komičarka Amy Schumer v Pirellijevem koledarju 2016
© Profimedia

Popkulturne boginje anglosaškega sveta so se letos bolj množično kot kadarkoli odločile spregovoriti o temah, o katerih jih dolgo ni nihče spraševal: o plačah, starosti in teži.

Za enake plače, kot jih imajo moški kolegi, se je denimo marca na podelitvi oskarjev javno zavzela hollywoodska igralka Patricia Arquette in tako opozorila, da neenakopravnost med spoloma ne prizanaša niti tistim, ki letne zaslužke merijo v desetinah milijonov dolarjev. Jennifer Lawrence, trenutno najbolje plačana igralka na svetu, je za feministično glasilo Lenny nedavno zapisala, da ni jezna na Sony, katerega računalniški sistem so pred letom napadli hekerji, in tako omogočili javno razkritje zaslužkov hollywoodskih igralk in igralcev ter s tem uradno potrdili obstoj spolne diskriminacije. Jezna je nase, ker je pri pogajanjih o honorarjih vedno prezgodaj odnehala, saj ni želela biti označena za težavno ali razvajeno. Igralcev to očitno ne skrbi.

Tako kot jih ne skrbi, da bodo kdaj prestari za vroče prizore. Lawrenceova pa se bo lahko v industriji, ki malikuje mladost, še zlasti pri ženskah, s svojimi 25 leti v filmih le še nekaj let mečkala z igralci, praviloma desetletje in več starejšimi od sebe. Maggie Gyllenhaal pri svojih 37 tega menda ne sme več početi; maja je razkrila, da so jo zavrnili, češ da je prestara, da bi igrala ljubico 55-letnika.

V kulturi, kjer se vse vrti okrog videza, so poleg let ves čas na tapeti še kilogrami. Ne le pri ženskah, moški so letos baročnejše trebuhe poskusili legalizirati s trendom, poimenovanim Dad Bod (očijevsko telo), in izgovorom, da nimajo časa za fitnes, sploh pa naj bi bili mlahavi trebuhi seksi in ima ga celo Leonardo DiCaprio! Trend se (še) ni prijel, se je pa letos – tudi v želji po bolj veristični prezentaciji ženskih teles – okrepil trend obilnejših manekenk. In to dejansko obilnejših, z več kot sto kilogrami. Okrepil se je tudi trend spodbujanja pozitivne telesne samopodobe, ki se s spleta počasi širi v druge medije. Veter sprememb je zapihal celo med listi Pirellijevega koledarja za leto 2016, v katerem so namesto golote v ospredju dosežki; v njem je ena sama nagica, pa še ta ozaljšana z mišelinkami. Slovo od popolne golote na svojih straneh je oktobra napovedal tudi Playboy.

Gre za pomembne premike od oblike k vsebini, za katere si želimo, da bi postali znanilci pomladi v popularni kulturi in tudi zunaj nje. Ena od najpomembnejših lastovk je britanska glasbenica Adele. Čeprav je od začetka kariere izgubila kar nekaj kilogramov, jih še vedno nosi več, kot jih predpisuje na Zahodu prevladujoči lepotni ideal. A glasba je očitno za zdaj edina veja zabavne industrije, kjer ženske zaslužijo več od moških in kjer ni pomembno, koliko tehtajo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.