Staš Zgonik

24. 12. 2015  |  Mladina 52  |  Družba

Smešno

Prelomno leto komedije

John Oliver (levo) je bil eden od osrednjih gostov Stewartove poslovilne oddaje

John Oliver (levo) je bil eden od osrednjih gostov Stewartove poslovilne oddaje
© Profimedia

Po 16 letih in 2291 oddajah je Jon Stewart avgusta zapustil voditeljski stolček oddaje The Daily Show, v kateri je na kanalu Comedy Central štirikrat na teden seciral najpomembnejše in najbizarnejše novice. Čeprav je bil glavni namen oddaje zabava, se je uveljavil kot pomemben mnenjski voditelj liberalne Amerike. Njegovi besedni dvoboji s starosto ultrakonservativne televizije Fox News Billom O’Reillyjem so legendarni.

Stewart veliko uspeha dolguje nekdanjemu predsedniku Georgeu W. Bushu, ki je bil s svojim »talentom« zanj iz tedna v teden kar osem let neskončen vir komičnega gradiva. Ko je Bush obiskal Slovenijo, je Stewart ponudil svoj opis naše države. »Hrvaška, za tiste, ki razmišljajo. Ali Črna gora siromašnih, nezaželen zunajzakonski otrok Bosne in Hercegovine, Latvija za Srbe, torej država, za katero ne vem natančno, kje je.«

Stewart je v svetu politične satire pustil trajen pečat tudi zaradi »naslednikov«, ki jim je pomagal do slave. Njegov nekdanji »dopisnik« Stephen Colbert je letos postal voditelj oddaje Late Show na televiziji CBS, potem ko se je po 22 letih upokojil še en velikan komedije David Letterman.

Še en Stewartov nekdanji varovanec, britanski komik John Oliver, ki na kanalu HBO gosti tedensko oddajo Last Week Tonight, pa si je že po dveh sezonah pridobil kultni status in je verjetno najbliže temu, da – četudi na drugem kanalu in v malenkost drugačen formatu – zapolni praznino po Stewartovem odhodu. Letos smo se lahko sladko-kislo hahljali ob Oliverjevem opisu Laibachovega vokalista Milana Frasa, češ da zveni, »kot če bi bil Freddie Mercury ujet v jami, kjer bi pravkar pogoltnil žabo in bi jo potem s petjem želel spraviti ven«.

Stewart ima posnemovalce po vsem svetu. Letos se jim je z razmeroma posrečeno oddajo Ta Teden na Planetu TV pridružil tudi Jure Godler.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.