Boštjan Napotnik

24. 12. 2015  |  Mladina 52  |  Družba

Presežniške titule

Konzumovi naj-potki, ver. 2.0.15

Iz arhivskega fascikla zapisnikov Konzumovih inšpekcij minevajočega leta smo potegnili nekaj izstopajočih lističev, ker si zaslužijo ponovno omembo in pozornost lačnega bralca, ki jih je med letom mogoče spregledal. In ker so ljudstvu bolj kot le navadni seznami všeč presežniki, smo vsakega izbranca opremili s presežniško titulo.

Naj modernizacija slovenskih klasikov

Repnik, Vrhpolje pri Kamniku

Repnik, Vrhpolje pri Kamniku

Repnik, Vrhpolje pri Kamniku

Je mogoče, da se v nominalno domači oštariji najde kdo, ki pod imenom dimljene račje prsi ne prodaja konfekcijskega izdelka, ampak prsi sam daje v salamurjo, jih prekaja, skuha in postreže s slanim lešnikovim sladoledom? In ali je res mogoče, da je eht slovenska gostilna telečje krače začela pripravljati sous-vide in jih nato – skoraj na puter zmehčane in kot sadež sočne – postreže z izjemno močnim in okusnim zaftom? Ja, tudi mi smo težko verjeli – ampak vse to je še kako res.

Naj degustacijska špura & vinska spremljava

L’Argine a Venco, Dolenje/Venco (Italija)

Antonia Klugmann je Tržačanka, priimek je dediščina judovskega dedka, del družine je z juga Italije. Vsi ti vplivi (+ nabiralništvo in vrtičkarstvo) se kažejo na njenih krožnikih. Ti so po svoje mešanica redzepijevskega divjega nabiralništva, vongerichtnovskega izčiščevanja okusov in japonskega principa kuharije, kjer se za na videz preprostimi jedmi skriva silna količina dela in pozornosti za podrobnosti. Mož pa zraven nataka precizno izbrana vina. Špica!

Naj koncept & izvedba mestnega kosila

Luda, Ljubljana

Živahen eksampel, kako se z upoštevanjem sodobnih kuharskih smernic in kulinaričnih sezon, z vzpostavitvijo zanesljive mreže dobrih, naravno pridelavo prakticirajočih dobaviteljev in s pridnostjo, organizacijo in domišljenim prodajnim konceptom lahko ponuja lucidna in zabavna košta – ne da bi gostje za to morali žrtvovati veliko časa in/ali denarja.

Naj turističnokmetijsko doživetje

Milič Zagrski, Zagradec (Italija)

Milič Zagrski, Zagradec (Italija)

Milič Zagrski, Zagradec (Italija)

Pri Miličevih najprej v oko pade razgled – izpred domačije se vidi daleč tja noter v Tržaški zaliv. Potem tamlada na mizo prinese prazen list, v zgornji desni kot nariše srček, vanj napiše »carro« in omizje pozove, naj na list napiše vse, kar želi naročiti z drugega lista, na katerem je zapisana ponudba. Ta je močna v vseh kategorijah, od suhih mesnin, skut in sirov prek pašt in pastičev mimo klobas, krač, stejkov in grila (čevapčiči & pleskavica inkluziv) do sladkih zaključkov. In vino je špica. In partizanskih anekdot ne zmanjka.

Naj modernistična kuharija

Galerija okusov, Petrovče

Borut Jovan v svojem novem placu šiba redko videno kombinacijo obvladovanja številnih modernističnih kuharskih tehnik, kombiniranja okusov, izkoriščanja vrtnarskih in mesarskih sorodstvenih vezi ter igrive sproščenosti in zdravega odmerka zajebancije in distance do visoke kuharije. To, da smo najboljši brodet vseh časov jedli ob štajerskih hmeljiščih, pove dovolj.

Naj oštir & vinski točaj

Novak, Sadinja vas pri Dvoru

Malo je gostinskih prostorov v domovini, kjer se je še ohranila tradicija hišnega gospodarja, birta, oštirja, krčmarja – skratka človeka, ki ima pod nadzorom oboje, počutje gostov in dogajanje v kuhinji. No, Novakov Boris je en tak razgledan, za dobro debato vedno pripravljen model. Ki tudi vinsko dogajanje fura po svoje: magnumov in letniških raritet vinarjev z vseh koncev domovine in iz zamejstva ne skriva v kleti, ampak jih rad odpira, še raje toči.

Naj obmorski ribji alternativec

Pergola, Zambratija (Hrvaška)

Družinska simbioza gostiteljskega fotra in kuharsko razgledanega naslednika je le redkokje tako spontana in prijetna kot v tejle le malo od morja umaknjeni birtiji, ki pa po drugi strani ne bi mogla biti dlje od stereotipne najkvalitetnije-bijele-ribe-s-blitvom-i-krumpirima.

Največ za gostov denar

Saksida, Zalošče

Saksida, Zalošče

Saksida, Zalošče

Saksidova kmetija sploh ni videti kot kmetija in pravšnja oznaka za ambient, prte, urno in pozorno strežbo, kozarce, posodje, vinsko spremljavo, predvsem pa za to, kar je na krožnikih, bi bila restavracija; v nekaterih elementih celo s pridevnikom vrhunska. In to za 32 evrov za šest krožnikov.

Naj azijska ljudska kuhinja

Chuty’s, Ljubljana

Hude ognjene zublje bruhajoči plinski grelci pod voki, ki jih vešče vrti avtohtona tajska kuharska roka, dajejo skupaj z izvirnimi sestavinami do zdaj v domovini še ne videno in okušano doživetje tajske kuhinje. Rdeči curry in pražena mleta svinjina z ocvrtim jajcem sta must!

Naj debitant

Sonet, Kranj

Restavracija, ki jo je v kranjskem centrskem hotelu Actum odprl v Skaručni in mondenem Lechu izmojstreni šefe. Poleg obvladovanja zorenja in priprave raznih tipov mesovja na žaru se tu uspešno lotevajo še elegantnejših prigrizkov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.