Damjana Kolar

 |  Kultura

Dobrodošla prihodnost

Matjaž Krivic: Iz cikla Urbanistan

Matjaž Krivic: Iz cikla Urbanistan

V mariborskem Kibla Portalu bodo 30. decembra ob 20.00 odprli pregledno razstavo fotografij in multivizij Matjaža Krivica z naslovom Welcome the Future. Na razstavi bo predstavljen prerez njegovega 15 letnega ustvarjanja skozi cikle: Kaliyuga–Urbanistan–Kopanje prihodnosti–Pleme–Anonimni prijatelji.

Matjaž Krivic je popotniški fotograf, ki nam prikazuje tematiko revnih predelov sveta, bogatih s tradicijo in skrivnostnostjo svojih ver. Cesta je postala njegov dom in zgodbe našega planeta fotografira na intenziven, svojstven in estetsko presežen način. Je dobitnik številnih prestižnih nagrad. Nedavno se je pridružil tudi vodilni fotografski agenciji Getty Images.

Urbanistan je mednarodni umetniški projekt, ki preko fotografskega medija raziskuje mestno okolje držav tretjega sveta. Zaznamuje ga ideja, da v teh deželah urbano ne pomeni nujno moderno ter opozarja na izginjajoče se družbene vrednote, ki tonejo pod vse večjimi pritiski modernizacije. Urbanistan na prvo in tudi drugo žogo misli odpelje v prometno norišnico Kalkute, v cenenost neonsko-seksualnega nočnega življenja v Bangkoku, v neverjetno strukturiranost kaotičnega Tokia, na zadušljive in prašne ulice pri (komaj še) živem telesu razpadajočega Kaira, v vrtiljak hedonističnega in agresivnega Ria, na neustavljivo samovšečni Manhattan, v globalni supermarket turbo potrošništva. A Urbanistan Matjaža Krivica je čudežna anti-teza naštetega. Je zgodba z druge strani–zgodba o tihi glasnosti na obrobju popolnega eksistencialnega, religioznega, ekonomskega in geopolitičnega kaosa. Zgodba, ki govori o nezlomljivosti duha in večnemu iskanju navdiha, ki omogoča preživetje. Je zgodba o posameznikih in družbenih skupinah, ki jedro bivanja kljub hrupu in vsesplošni urbani tesnobi, iščejo v drugačnem prostoru in v drugačnem času.

V ciklu Kopanje prihodnosti prikazuje življenje delavcev rudnika zlata v Burkini Faso. Yakuba se pojavi na vrhu petdeset metrov globoke luknje po še enem izčrpavajočem enajsturnem delavniku pod panoramo vzhodne Burkine Faso. Danes mu z ekipo na žalost ni uspelo najti niti drobca zlata... Lani so ob sesutju bližnjega rudnika umrli njegov stric in še dva prijatelja. Samo na področju v okolici mesta Bani deluje približno 15.000 zlatokopov. Tretjina med njimi je otrok. To so otroci rudnikov. Večina jih ni nikdar obiskovala šole. Za mnoge med njimi so rudniki edini dom, ki ga poznajo. Mednarodna organizacija dela obravnava rudarjenje kot eno najhujših oblik otroškega dela zaradi neposrednega tveganja in dolgoročnih zdravstvenih težav, ki jih prinaša ob izpostavljenosti prahu, strupenim kemikalijam in težkim kovinam, poleg že tako garaškega ročnega dela.

Cikel Pleme predstavlja Rainbow Gathering (mavrično srečanje), ki šteje več deset tisoč članov in ima bogato tradicijo vseh možnih alternativnih oblik življenjskega slog.Vse se je začelo s kontrakulturnim "odpadniškim" gibanjem v ZDA, razočarano generacijo, ki je želela na novo vzpostaviti družbeni sistem s preselitvijo na odmaknjena podeželska območja, daleč stran od izprijene industrijske civilizacije. Začasne vasice hipijev so začele vznikati po vsem svetu in naseljevale vztrajno rastoče novodobne nomadske skupnosti ter pri tem skrbno varovale skrivnostno, mistike polno vzdušje. Pripadniki "mavričnih srečanj" so kmalu izoblikovali svoj lasten etos, obrede in modo–pri čemer ostaja najbolj priljubljena podoba "srečanja indijanskega poglavarja Sujev in himalajskega svetega moža saduja."

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.