Damjana Kolar

 |  Kultura

Dokumentiranje vsakdanjega življenja

© Tadej Vaukman

V Centru in Galeriji P74 bodo 6. januarja ob 19.00 odprli razstavo Tadeja Vaukmana z naslovom Spaghetti Boys. Vaukman svoja dela redno predstavlja na razstavah, fotografije pa objavlja tudi v najrazličnejših fanzinih in drugih publikacijah. Od leta 2014 izdaja lastno serijo fanzinov s področja fotografije pod naslovom 585 ZINES. S fotografijo se je začel ukvarjati v času, ko je kot član različnih glasbenih skupin potoval po Evropi in s kamero dokumentiral vse, kar ga je obdajalo. Dokumentarni pristop je ostal ključnega pomena za njegovo delo, v tem okviru pa ga zanima predvsem vsakdanje življenje v svoji neposredni resničnosti, banalnosti in surovosti.

Po besedah kustosinje Mojce Grmek so njegovi najbolj priljubljeni motivi prizori iz vsakdanjega življenja, ki jih snema na različnih druženjih, koncertih, razstavah, ob tem pa dokumentira tudi najbolj običajne stvari iz lastnega vsakdana. Ne glede na izbiro vsakokratnega motiva pa njegove fotografije vselej zaznamuje neposred(ova)nost; dogodkov nikakor ne skuša komentirati, estetizirati, objektivizirati, skratka, se na kakršen koli način do njih distancirati, ampak s svojo kamero ostaja trmasto sredi njih–kar koli bi se že utegnilo zgoditi. Na osnovi teh postavk je nastala tudi razstava z naslovom Spaghetti Boys, ki je rezultat večmesečnega dokumentiranja vsakdanjega življenja umetnika in skupine njegovih prijateljev.

Pri tem je bilo umetnikovo izhodišče vprašanje "Kaj počnejo Spaghetti Boys, ko ne jedo špagetov?." Razstavljena dela seveda ne ponujajo enoznačnega in dokončnega odgovora na to vprašanje, temveč zgolj odpirajo vpogled, ki aktivira gledalčevo radovednost in domišljijo ter ga spodbudi, da sam poišče odgovor. V tehničnem smislu je bilo pri dokumentiranju umetnikovo izhodišče uporaba klasične VHS kamere, posnetki, ki so nastali na ta način, pa osnova za nastanek del, predstavljenih na razstavi. Razstavo tako sestavljajo trije sklopi: video, narejen iz posnetkov s terena in nadgrajen s pesmijo, ki jo je odpel in odigral sam umetnik, fotografije, ki so nastale kot screenshot-i iz videa v digitalni obliki, in fanzin kot kolaž natisnjenih fotografij. Umetnik se je projekta lotil predvsem zato, ker ga je zanimala povezava med različnimi mediji-videom, fotografijo in fanzinom, kako se ti mediji medsebojno dopolnjujejo oziroma izključujejo, kako je mogoče s njihovo pomočjo izraziti isto vsebino na različne načine.

V Galeriji Kapsula bodo ob isti uri odprli skupinsko razstavo Sitotica, ki je nastala kot rezultat raziskovalne delavnice z istim naslovom v organizaciji društva Hiša kulture v Pivki. Delavnica se je osredotočala na problem roparskega odnosa do narave in družbe, ki je posledica kapitalistične ureditve sveta in pohlepa elit, v lokalnem okolju. V tem okviru je soočila primera dveh lokalnih praks, pozitivne, to je ureditev Ekomuzeja pivških presihajočih jezer, in negativne, to je stečaj nekdaj uspešnega podjetja za predelavo lesa Javor Pivka. Skozi to optiko je skušala odpreti v razmislek številna vprašanja, kot so izginjanje vrst, onesnaževanje narave, nujnost zaščite narave, pa tudi razgradnja lokalne gospodarske strukture ter posledice tega v vsakdanjem življenju ljudi, kritika neoliberalizma, možnosti drugačne družbene ureditve itd.

V okviru delavnice je Hiša kulture izbranim vizualnim umetnikom in umetnicam ponudila svoj grafični atelje, v katerem so ustvarjali dela na temo Izginjanje vrst, izginjanje podjetij/ropanje narave, ropanje družbe. Nastalo je 17 grafičnih predlog, vsaka od njih pa je bila odtisnjena v tehniki originalni sitotisk na les (5 izvodov) in v tehniki originalni sitotisk na papir (13-15 izvodov). Dela na papirju so zbrana v grafičnih mapah (15 izvodov). Na razstavi bodo predstavljena novonastala dela na lesu, skupna grafična mapa in fanzin. Sodelujejo: Mina Fina, Neža Jurman, Tanja Milharčič, Miha Perne, Zoran Pungerčar in Leon Zuodar.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.