Klemen Košak

8. 1. 2016  |  Mladina 1  |  Svet

Pot v diktaturo

Poljska oblast v imenu »depolitizacije« prevzema medije

Jaroslaw Kaczynski, predsednik stranke Zakon in pravičnost in »njegova« nova poljska premierka Beata Szydło

Jaroslaw Kaczynski, predsednik stranke Zakon in pravičnost in »njegova« nova poljska premierka Beata Szydło
© Profimedia

Zelo hitro so se uresničila pričakovanja, da se bo po oktobrski volilni zmagi nacionalistične stranke Zakon in pravičnost Poljska pomaknila proti avtoritarnemu načinu vladanja, kakršno je bilo doslej v Evropski uniji značilno predvsem za Madžarsko. Vlada premierke Beate Szydło je okrepila oblast nad varnostno-obveščevalnimi službami, otežila delo ustavnega sodišča ter pospešeno kadruje v vojski, državni upravi in javnih družbah. »Dogajanje na Poljskem, žal, spominja na poti, ki so jih ubirali diktatorski režimi,« je 23. decembra dejal Jean Asselborn, zunanji minister Luksemburga, ki je do konca lanskega leta predsedoval EU. Predsednik evropskega parlamenta Martin Schulz je dogajanje primerjal z »državnim udarom«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.