Zrcalna igra

Stereotipi o zaplankanih desničarskih Slovencih ne ustvarjajo nič drugega kot zaplankane desničarske Slovence

Ni važno, ali je zakonik ali zakon, važno da je gloria: Na krožišču med Šentjurjem in Dramljami

Ni važno, ali je zakonik ali zakon, važno da je gloria: Na krožišču med Šentjurjem in Dramljami
© Boris Markežič

V zadnjem času posebej na robovih javnega govora, v obliki spletnih komentarjev ali grafitov, opažamo zanimive pojave. Radikalna desnica preobrača gesla levice in jih usmerja proti njej sami: »Antifašizem je fašizem!«, »Stop diktaturi levičarskih elit!« ipd. Tudi nasploh v imaginariju desnice odigrava ključno vlogo podoba dvoličnih urbanih levičarjev, ki s humanitarističnimi floskulami in sovražnim govorom proti sovražnemu govoru skrbijo zgolj za reprodukcijo lastne prevlade in izključujejo »drugače« misleče. Konteksti, kjer takšne izjave delujejo, so lahko povsem različni, denimo begunska kriza, pa tudi referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Tu se je utrdila misel, da zagovorniki zakona niso izključeni ali prikrajšani, temveč ravno nasprotno, da so privilegirani del vladajočega razreda, ki izključevanje izvaja, na kar merijo izrazi »gejevski lobi«, »gejevski totalitarizem«, »kulturni marksizem« ipd.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.