Država na žaru

Čeprav bi marsikdo porekel, da je zasebna pravica Boruta Pahorja, da nastopa na javnih prireditvah ali televizijskih oddajah po svoji presoji, velja temu oporekati: biti predsednik republike ni zasebna stvar in kot takšen mora biti g. Pahor podvržen strogi presoji volivcev kot prvi državnik, ki simbolično navzven predstavlja državo, na vsakem svojem koraku.

Pahorjev nastop na dogodku z naslovom »Na žaru« v SNG Ljubljana v petek, 8. januarja 2016, je po našem mnenju sporen iz vsaj dveh razlogov. Prvič, ker dostojanstvo inštitucije predsednika republike verjetno nikjer ne more biti bolj degradirano kot v tako imenovanem »roast« formatu sicer uvožene oddaje, pri kateri je glavni gost tarča bolj ali manj jedkih, vulgarnih in sočnih šal na svoj račun s strani izbranih gostov. Z enim profanim ciljem: doseči učinek zabave pri širšem občinstvu, skozi žalitve in osebne opazke povzročiti nekakšno katarzo in se končno, vsaj tako se hvalijo pri domači televiziji, ki oddaje prenaša, gostu tudi pokloniti. Skratka: če nam res ne rabi biti mar za zabavljaštvo čez g. Pahorja zasebno, bi nas moralo skrbeti, kot se na ta način nespoštljivo pljuva tudi čez simbolno in realno funkcijo, katere nosilec je. Pahorjevo dopuščanje pljunka po sebi je dopuščanje pljunka po instituciji predsednika republike, ki z njim nikakor ni istovetna.

Njegov nastop v oddaji »Na žaru«, še eden v sklopu njegovih populističnih gest iskanja najbolj plehke všečnosti pri državljankah in državljanih, pa se nam zdi izrazito sporen iz še enega razloga. Za dogodek so organizatorji (kot vse kaže, je to PRO PLUS) pobirali vstopnino od 16 do 25 evrov. Pahorjev nastop v oddaji bi zato lahko primerjali s spornostjo njegove pojavitve v plačanem TV ali kakšnem drugem oglasu: tudi če predsednik ne bo prejel nobenega honorarja, je s tem nekomu omogočil materialno in še kakšno drugo korist. Najavljen dogodek po vseh napovedih sodeč nikakor ni dobrodelne narave.

Ko predsednik Pahor iz sebe dela pečenko na žaru, je po našem mnenju stopil na eno najnižjih stopničk v svoji politični karieri. Postal je sumljivo podoben Donaldu Trumpu, ki je za svojo čim večjo popularnost pripravljen pognati produkcijo najbolj umazanih in odvratnih domislic. Čeprav nimamo ne želje ne moči zaščititi dostojanstvo g. Pahorja kot zasebnika, pa v Alternativni akademiji močno protestiramo proti vrsti zlorab, zaradi katerih je funkcija, ki jo zaseda, v samo treh pičlih letih postala ničvredna in razvrednotena karikatura, ki se ji številni smejijo. Zato g. Pahorju predlagamo: vi se kar pustite peči na žaru, toda imejte vsaj usmiljenje do funkcije in jo raje vrnite!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.