Damjana Kolar

 |  Kultura

Podobe množičnih medijev

Od 18. januarja do 1. februarja bo v Kinu Šiška na ogled razstava Adrijana Praznika, umetnika mlajše generacije, ki podobe množičnih medijev rekontekstualizira in apropriira v nove zaključene celote. Izhodišče njegovega ustvarjanja najdemo na internetu, ki ponuja kopico podob, viralnih in bolj efemernih, oddaljenih le nekaj klikov. Takšne digitalne strategije, oziroma takšno hekanje tehnologije, zabriše v preprosto iskanje motivov, kamuflažo reciklaže pa dovrši skozi plastenje mojstrskih slikarskih tehnik in raziskovanje tem družbenega pomena.

Po besedah kuratorice Lare Plavčak je tokratna razstava z naslovom Vozli "sestavljena iz manjših platen premišljenih kompozicij, ki gledalca vabijo, skorajda silijo, k sami izkušnji slike, ki vozla in kombinira tako klasične slikarske pristope polnih površin, kolažirane dodatke grafitnih risb in računalniškega tiska kot pojmovanje platna v njegovi materialnosti, v kateri se nanosi barve mestoma luščijo in razkrivajo razpadanje, izginjanje. Odsotnost monumentalnosti in prepoznavnih popkulturnih subjektov nakazuje deziluzioniran in kritičen pogled na informacijsko dobo, ki obljublja neskončno nenehno dosegljivost vsega mogočega, a se uklanja tako kapitalu kot konkretnim geopolitičnim razmeram."

Adrijan Praznik se je po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo vpisal na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje. Za svoje študijske uspehe je prejel štipendijo za nadarjene Mestne občine Ljubljana ter nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje za posebne dosežke na področju slikarstva (2012). Svoja dela je predstavil na številnih skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini. Objavljal je v časopisu Tribuna, revijah Stripburger in Fotografija, glasilu Praznine ter Likovnih besedah. Kot umetnik deluje v zelo širokem polju vizualne in likovne umetnosti s poudarkom na slikarski praksi.

V letu 2014 se je v Kinu Šiška predstavil z samostojno razstavo "Na naslednji postaji izstopim." Prav tako je skupaj z Evo Lucijo Kozak in dr. Petjo Grafenauer pripravil samostojno razstavo "Neujemanja," ki sta bili na ogled v Galeriji Equrna v Ljubljani in UGM studiu v Mariboru. Istega leta je z "The Lost World" samostojno razstavljal v Galeriji Alkatraz. Leta 2015 je sodeloval na razstavi Tribuna; lep časopis v avditoriju Moderne galerije in skupinski razstavi Svetlobne gverile V temo v Galeriji Vžigalica. Udeležil se je umetniških rezidenc v Rigi in Berlinu, kjer je z Evo Lucijo Kozak in dr. Petjo Grafenauer pripravil razstavo "Mismatches" na Veleposlaništvu RS ter s pomočjo Toppalais razstavo "Dezemberausstellung." Decembra leta 2015 je sodeloval na skupinski razstavi Equrna POP! v Galeriji Equrna.

Več o umetniku si lahko preberete v portretu Petje Grafenauer

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.