Damjana Kolar

 |  Kultura

Osupljiva zgodba o šestih bratih

Na redni kino spored prihaja film Volčja druščina, dobitnik velike nagrade žirije na lanskem festivalu v Sundanceu. Gre za osupljivo resnično zgodbo o otrocih družine Angulo, ki so večji del svojega otroštva preživeli zaprti v socialnem stanovanju na Manhattnu, odrezani od družbe. Njihov edini stik z resničnim življenjem so bili filmi.

Sedmerica otrok družine Angulo je petnajst let živela zaklenjena v socialnem stanovanju; njihov strogi in nerazumni oče jim je v strahu pred nevarnostmi, ki naj bi na otroke prežale na vsakem vogalu velemesta, prepovedal zapuščati dom, mama pa je na svoja pleča prevzela skrb za njihovo šolanje. Vse, kar vedo o svetu, vedo iz obsežne zbirke očetovih hollywoodskih filmov, čas pa si krajšajo tudi tako, da prizore iz svojih najljubših filmov, kot so Vitez teme, Šund, Stekli psi, Dobri fantje, s pomočjo doma izdelanih kostumov in rekvizitov uprizarjajo kar sami. Ko pa se nekega dne enemu izmed bratov uspe skrivaj izmuzniti iz stanovanja, njihova zgodba dobi čisto nove razsežnosti.

"Pritegnila me je njihova nenavadna energija. Bilo je srečno naključje, da sem na brate naletela ravno v prvem tednu, ko so začeli hoditi v svet. Počutila sem se skoraj, kot bi odkrila davno pozabljeno pleme, le da ni bilo z roba sveta, ampak z Manhattna. Ganili so me njihova odprtost, trdoživost in smisel za humor in med nami je zraslo zaupanje, ki je neponovljivo.  Zdi se mi, da je na koncu to postala zgodba o njihovih prvih korakih v svet. Želela sem pokazati, kaj vse zdaj počnejo in v kaj se razvijajo. Mislim, da je zgodba polna navdiha in da mnogo trenutkov ob koncu filma pokaže, da se ti fantje danes dobro znajdejo," je zapisala režiserka filma Crystal Moselle.

Bratje Angulo imajo tudi starejšo sestro Visnu s Turnerjevim sindromom. Družino je preživljala mama, ki je od države prejemala sredstva za šolanje otrok na domu. Bratje danes svobodno hodijo po svetu in iščejo svoje mesto v njem: Bhagavan je plesalec na konservatoriju za hip hop v New Yorku in inštruktor joge, Govinda dela kot asistent kamere pri različnih projektih in si želi postati direktor fotografije, Narayana dela za interesno skupino, ki se ukvarja z okoljskimi problemi, Mukunda kot asistent kamere, scenografije in rekviziter, najmlajša Krsna in Jagades pa si kot velika navdušenca nad rockom iz 80. let prizadevata narediti prve korake v svet glasbe. Razen enega vsi bratje še vedno živijo skupaj v istem stanovanju, a v precej drugačni družinski dinamiki.

Crystal Moselle je režiserka in producentka, ki živi in dela v New Yorku. V zadnjih desetih letih se je ukvarjala predvsem s snemanjem kratkih filmov in videospotov. Med drugim je v New Yorku posnela video serijo Something Big, Something Small, kot producentka pa je sodelovala tudi pri dokumentarnem filmu Excavating Taylor Mead (William A. Kirkley, 2005). Volčja druščina je njen celovečerni režijski prvenec.

The Wolfpack (2015) - Official Trailer [HD]

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.