Peter Petrovčič

 |  Mladina 5  |  Družba

Mladina nekoč in danes …

… in fašizem nekoč in danes

Mladina 72 let pozneje – Partizanska tehnika Kajuh, Vodriž pri Slovenj Gradcu

Mladina 72 let pozneje – Partizanska tehnika Kajuh, Vodriž pri Slovenj Gradcu
© Aleš Golouh

V uredništvu smo prejeli dve fotografiji bralca Mladine. Posneti sta v hribih med Slovenj Gradcem in Šoštanjem, v gozdu, zahodno od razvalin gradu Vodriž, kjer je obeležje za partizansko tiskarno Kajuh, delujočo od septembra 1944 do aprila 1945. Na fotografiji je tudi Mladina, ki je bila natisnjena v eni izmed takih tiskarn pred 72 leti, sredi druge svetovne vojne. In poleg nje Mladina, ki je bila natisnjena nedavno.

Tisti čas se je po Evropi plazil fašizem in nacizem, danes se znova ustvarjajo dobri pogoji za ponovno rast izključujočih in totalitarnih ideologij. Na oživljanje fašizma opozarja tudi naslovnica druge letošnje številke Mladine, na fotografiji poleg trinajste številke, vojnega letnika 1944.

Povezava med tedanjo in sedanjo Mladino pa še zdaleč ni tako tesna kot povezava med tedanjim in današnjim časom. V Evropi in tudi v Sloveniji sta bila tedaj na pohodu nacizem in fašizem, pri nas v podobi Italijanov in Nemcev kot okupacijskih sil. Danes je retorika številih politikov in strank, s katero so nekoč doma prevzemali oblast nacisti in fašisti podobna.

Države, kjer so na oblasti stranke s fašistično retoriko, se v Evropi kar množijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.