Saša Eržen

5. 2. 2016  |  Mladina 5  |  Kultura  |  Hudo

Lego paraplegik

Čas realnejših igrač

© Arhiv Mladine

Znamenita punčka barbie bo po več kot pol stoletja končno dobila realnejšo telesno podobo oziroma več njih. Trije tipi postav – drobna (t. i. petite), visoka ter takšna z oblinami – in sedem različnih barv kože, skoraj dva ducata različnih barv oči ter las naj bi bolje odražali različne tipe žensk oziroma deklet in seveda bolje nagovarjali male potrošnice.

Gibalno in drugače ovirani pa v svetu igrač in v dobršni meri tudi na splošno še vedno ostajajo tabu. Zato je veliko navdušenja požela na nedavnem sejmu igrač obelodanjena minifigurica lego, ki predstavlja mladega fanta na invalidskem vozičku. Figurica, ki je pomemben mejnik v boju proti diskriminaciji drugačnih, bo del kompleta fun at the park, zabava v parku iz serije kock lego city. Ta vsebuje kar petnajst minifiguric, v trgovine pa pride poleti; do takrat bodo verjetno tudi poskrbeli, da se bo barva mladeničevih dlani ujemala z barvo obraza. Poleg mladega paraplegika na vozičku je v kompletu še ena revolucionarna novost, prva lego minifigurica malčka oziroma dojenčka v otroškem vozičku. Majhni koraki za človeštvo, veliki preskoki za igrače.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.