Nestrpneži znova nad novomeški Sokolski dom

© Tamara Prešeren

V noči na petek so neznanci pustili novo sovražno sporočilo na vratih in zidovih novomeškega Sokolskega doma. Na vrata so narisali keltski križ, priljubljen znak neonacistov, zidove popisali s sporočili, kot je "ha ha Anti-fa" in "izdaja", pustili pa so tudi grozilno pismo. Umetniki, ki delujejo v Sokolcu, sumijo lokalne neonaciste, ki jim gre v nos zbiranje pomoči za begunce v omenjenem domu. Napad namreč prihaja le nekaj tednov zatem, ko so zaradi molotovke - najverjetneje izpod rok neonacistov - zagorela vrata doma.

V Mladini smo že pisali, da je Sokolski dom v Novem mestu je najstarejši narodni dom na Slovenskem in je v zadnjih letih pribežališče umetniškega kolektiva, ki med drugim zbira pomoč za begunce in je v preteklosti organiziral tudi različne dobrodelne dražbe in recimo zbiranje pomoči za žrtve poplav v Bosni in Hercegovini ter Srbiji. Kot smo že poročali, je bil kolektiv tarča napada že pred božičem lani, ko so zagorela vrata omenjenga Sokolskega doma, saj so neznanci na vrata odvrgli molotovko. Le nekaj tednov pred tem, kmalu po začetku begunske krize, pa so lokalni nacisti na vrata istega Narodnega doma vrisali svastiko.

Dosedanji napadi na Sokolca so bili v političnih in medijskih krogih skorajda neopaženi. Logična posledica je še več sovraštva in če gre sklepati iz grozilnega pisma, današnji napad ni bil zadnji. Umetnike je tokrat poleg sovražnih grafitov na vratih Sokolca pričakalo tudi sporočilo. "Sporočilo ognjevito, tokrat v milost je ovito. Naslednjič pa ostal bo le še kamen, vse ostalo bo pogoltnil plamen. Asche zu Asche," se glasi grožnja. Kako dolgo še? Jure Trampuš je v Mladini pisal, da ima božični napad na Narodni dom v Novem mestu ima enako simbolno sporočilo kot fašističen požig Narodnega doma v Trstu leta 1920. Molotovka in kljukasti križ sta "odraz sovraštva, utemeljenega na rasnih in drugih predsodkih, so odraz fašizma. Več kot 70 let po koncu druge svetovne vojne bi morala do teh dejanj veljati nična toleranca. Ker ni tako, se vsa dežela spreminja v valilnico sovraštva. Če država ne zna preganjati in obsoditi sovraštva in nasilja, slednja postaneta njen konstitutivni del."

  • Slika 202415
  • Slika 202416
  • Slika 202418

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.