Damjana Kolar

 |  Kultura

Različne faze odtujenosti

© Darja Štravs Tisu

V Španskih borcih v Ljubljani bo v petek, 12. februarja ob 20.00 premiera plesne predstave Oblike razdalje, koreografinje in plesalke Magdalene Reiter. V predstavi, ki je nastala v  produkciji Zavoda Mirabelka, se loteva raziskave stanj odcepitve, zapuščenosti, iztrganosti, individualnih in emocionalnih distanc.

"Različnim fazam odtujenosti,  ki jih opredeljuje občutje odsotne prisotnosti kot inherentnega stanja sodobnega človeka, se po drugi strani upira človekovo upanje, iskanje pripadnosti in nenehni poskusi grajenja novega momenta sedanjosti. Mehanizem spomina določa fragmentiranost slik, podob, ki se utelešajo in znova zginevajo kot pretekli izseki samih sebe. Odnose nadomestitve, zamenjave ali projekcije (na) drugega zapolnjujejo razpoke v fragmentiranem času, suspendiranem med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo. Čas in dogodek sta razcepljena, posameznik (p)ostaja tujec v lastnem okolju, gledališče pa kot "prostor od nikogar" zgolj oblika razdalje," je zapiasala dramaturginja Andreja Kopač.

Magdalena Reiter je poljska koreografinja in sodobna plesalka, ki od leta 2002 živi in dela v Ljubljani. Diplomirala je na Državni Baletni Šoli v Gdansku in kasneje na P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studios) v Bruslju. Med leti 1999 in 2003 je sodelovala s poljskim Teatrom Dada von Bzdülöw. Je avtorica številnih predstav, med drugim je delala kot koreografinja tudi za Polish Dance Theatre in Bodhi Project. Kot koreografinja redno sodeluje pri gledaliških in opernih produkcijah, tako v Sloveniji kot v tujini (z Matjažem Bergerjem, De Tijd, Matejo Koležnik).

Je dobitnica nagrade mednarodne strokovne žirije za predstavo Forma interrrogativa na festivalu Gibanica 2005 ter nagrade žirije na 8. Teaterfestu v Sarajevu za predstavo Moment. Kot pedagoginja poučuje v Sloveniji, Belgiji, Franciji, Avstriji ter na Poljskem. Je pobudnica, organizatorka in ena izmed pedagoginj projekta VIBRA -poletne plesne delavnice v Ljubljani. Njene predstave so bile uprizorjene v Sloveniji, poleg tega pa gostovale tudi v Nemčiji, Franciji, Belgiji, Angliji, Bosni in Hercegovini, Albaniji, na Poljskem, Nizozemskem, Finskem, Češkem in na Hrvaškem. 

V predstavi nastopajo Lada Petrovski Ternovšek, Leon Marič in Magdalena Reiter. Avtorska glasba: Mitja Vrhovnik Smrekar, dramaturgija: Andreja Kopač, asistentka koreografinje: Lada Petrovski Ternovšek, video: Janez Burger

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.