Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

12. 2. 2016  |  Mladina 6  |  Pamflet

Demokracija številk

Darežljivi donator, banke, minister, mediji, policisti in lekarne

V Londonu se je vršila donatorska konferenca za pomoč od vojne opustošeni Siriji. Po številki prav uspešna, saj so donatorji zbrali 9 milijard evrov. Slovenski mediji so poročali o prispevkih posameznih držav in ovekovečili izjave voditeljev V. Britanije, Nemčije in Slovenije. Kot eno najpomembnejših vesti s konference so tako prinesli tudi »sirski pogled«, ki ga je izrekel premier Miro Cerar, ml. A kaj je bila že vsebina srečanja? Nagovori premierjev ali finančna pomoč? Finančna pomoč, ki jo je namenila nemška kanclerka Angela Merkel šteje 2,3 milijarde, donacija, ki jo je velikodušno ponudil prvi mož slovenske vlade, pa 200 tisočakov. Delež Slovenije v primerjavi z Nemčijo je 0,01 odstotka oziroma ena desettisočinka, ali če prevedemo v aktualno govorico – to je vsotica, ki jo je aktualni premier zaslužil v nekaj letih samo s pogodbami svojih s.p. poleg svoje profesorske plače.

Slovenski humanitarni prispevek je škandalozen, sramotno boren, slovenski mediji pa izpostavljajo Cerarjev uspeh med donatorji z njegovimi tam izrečenimi besedami. Kot da je bil smisel donatorske konference besedni nastop udeležencev in ne zbiranje denarne pomoči Sirijcem!

Časniki in televizije so v zadnjem mesecu prikazali zgledno vnemo pri temi fantomskih nezakonitih dodatkov ministra Dušana Mramorja. Tako uspešno, da se financminister cel mesec sploh ne prikaže v javnosti. Predsednik vlade Cerar, ki je obranil ministra, češ da je nujno potreben za dobro delovanje gospodarstva, ga zdaj sploh ne pogreša.

A po drugi strani je vladna koalicija za šefa SDH ustoličila Marka Jazbeca, ki je bil neposredno odgovoren za dobrih 100 milijonov izgubljenih kreditov NLB. Nekaj medijskih puščic, potem pa tišina. Od nikoder iste vneme, da bi rabote akterja, ki je s svojim ravnanjem povzročil gigantsko luknjo v proračunu, vztrajale kot nezaslišane dan za dnem, teden za tednom. Jazbec je preživel nekaj medijskih salv, zdaj pa nonšalantno odstavlja vodstvo NLB. Še pomoč številk: Mramorjev greh šteje 40 tisočakov, Jazbečev je stomilijonski. Prvi je proračun prikrajšal za 4 desettisočinke tega, kar je povzročil sedanji šef SDH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A mediji so namenili stokrat večjo pozornost početju ministra. - ??????????????????????????????

Ali je kdo konec pomladi 2014 sredi parlamentarne kampanje pomislil, da Cerarjeve besede o etičnosti pomenijo to, da bo v dveh letih za upravljavce osrednje državne banke postavil Jazbeca in tovarišijo, stari kader NLB, pod katerega vodenjem je bilo največjo banko potrebno dokapitalizirati z nekaj milijardami evrov?

Še več, kako je Jazbečev SDH odstavil šefa NLB in dva nadzornika? Smo prebrali podrobno pojasnilo, če ne kar ekspertizo? Nak, zadeva je tekla kot partija kart z največjim suspenzom. Še nekaj ur pred usodno sejo so najavljali, da bodo zamenjali 3 nadzornike, potem so se zadovoljili z dvema glavama. In spet – brez pojasnila. Pač, veliki Jazbec je na tiskovni konferenci povedal, da je ex-direktor Janko Medja deloval v osebnih interesih na škodo korporacije. In kaj je odgovoril na novinarsko vprašanje: če ga bodo potem sodno preganjali? - Ne, o tem ne bo več govoril, ker je Medja kot gentleman sam odstopil. Naenkrat v Jazbečevem projektu denar ni več pomemben, ključno je, da so opravili želene kadrovske zamenjave.

In to je Cerarjev heroj, ki bo konsolidiral državno banko?????

Vmes se je začela tekma za novega generalnega sekretarja Združenih narodov. Vlada je z vsem aparatom podprla kandidaturo ex-predsednika Danila Tϋrka. Kdaj velja pogledati prek državnih meja. Na Hrvaškem je ravnokar odstopil nekdanji šef sabora in svetovalec predsednice Vladimir Šeks. Izkazalo se je, da je v uradu dosegel pomilostitev preprodajalca drog. Kaj se je že zgodilo v času Türkovega mandata? Naš državni predsednik je takrat pomilostil preprodajalca kokaina, ki je bil iskan tudi v Italiji, kjer so ga obsodili zaradi trgovanja z drogo na 12 let zapora. Hrvaški pomilostitelj je odstopil, Cerarjevi so slovenskega pospremili proti vrhu ZN.

Medtem ko je premier uspešen pri nastavljanju svojih kadrov v slabi banki, SDH, NLB, se končuje že tretji mesec policijske stavke, ne da bi sklenil sporazum z po mnenjem večine upravičenimi zahtevami policistov. A najmočnejša stranka SMC niti ni tako slab pogajalec: pred dobrim tednom so sprejeli v svoje vrste ex-poslanca štirih strank Janija Moederndorferja, kar so naznanili z besedami – po nekajmesečnih pogajanjih, smo dosegli sporazum. Sicer pa: kakšen sporazum so sklenili? Kaj dobi za prestop poslanec?

A v eni točki gre vladi priznati razumnost. Ministrstvo za zdravje je znova zavrnilo zahtevo »Lekarne Ljubljane«, da odpre svojo poslovalnico tudi v Postojni. Na prvi pogled bi kdo ugovarjal, da krči svobodno podjetništvo. Toda, kaj so lekarne, če ne primer največjega monopola? V Ljubljani tako najdete med množico apotek komajda kakšno, ki ni v posredni lasti mestne občine. Jasno, dovoljenja za lekarniško dejavnost podeljuje občinska oblast. V praksi torej sami sebi.

Ker so lekarne v izjemnem položaju, ki onemogoča konkurenco, so kajpak milijonski vir mestnega proračuna. In Zoran Janković se je prebrisano domislil, da bi svoje lekarne posejal še po drugih občinah, da bi ekstra profit ne pobiral le po glavnem mestu, ampak še po periferiji.

S stališča enakomernega razvoja države je zato omejevalna gesta ministrstva za zdravstvo prav demokratična.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.