Peter Petrovčič

12. 2. 2016  |  Mladina 6  |  Družba

Majhen korak …

… h globalnemu zagotavljanju pravice do splava

Dežurna molivka pred ljubljansko porodnišnico

Dežurna molivka pred ljubljansko porodnišnico
© Borut Krajnc

Odbor za človekove pravice pri Združenih narodih je kaznoval Peru, ker je mladoletni državljanki odrekel pravico do splava, kljub temu da je bilo jasno, da bo novorojenček umrl v nekaj dneh po rojstvu. Pravico do splava so s tem uvrstili med človekove pravice.

Prav to, da pravica do splava ni človekova pravica, je glavni argument nasprotnikov splava, ko poskušajo vplivati na zakonodajalce, da pravico do splava omejijo ali odvzamejo. V ta namen v Evropi navajajo dejstvo, da je kot take doslej ni opredelilo evropsko sodišče za človekove pravice in da je posledično ne varuje evropska konvencija o človekovih pravicah.

Človekove pravice se praviloma razvijajo počasi in mukoma. Tudi homoseksualnost je še do sedemdesetih let prejšnjega stoletja uradno veljala za bolezen, danes je v Evropi že bolj ali manj splošno sprejeto in tudi kot človekova pravica varovano stališče, da je diskriminacija na podlagi spolne usmerjenosti prepovedana kot katerakoli druga diskriminacija. A razvoj na področju pravic istospolno usmerjenih še zdaleč ni končan. Zdaj marsikje nasprotniki istospolno umerjenih recimo trdijo, da poroka oziroma zakonska zveza ni človekova pravica in jo je posledično mogoče odrekati istospolnih parom. A tudi to se bo še spremenilo. Kot tudi to, da bo splav kot človekovo pravico varovala evropska konvencija za človekove pravice. Majhen, a pomemben korak v to smer so z omenjeno odločitvijo storili v odboru za človekove pravice Združenih narodov. Lansko pomlad je enega od takih korakov naredil tudi evropski parlament (v katerem imajo večino konservativci), ko je države članice EU pozval, naj ženskam zagotovijo preprost dostop do kontracepcije in splava.

Predsednik vodilne organizacije za svobodno izbiro Catholics for choice Jon O’Brien: »Ko različni odbori mednarodnih organizacij začnejo govoriti o tem, da ženske umirajo, ko nimajo dostopa do varnega splava, je to korak v pravo smer. Upati je, da to kaže ne globalni trend sprememb v prid pravice do splava. Gre za lepo simbolno gesto, a realnost je taka, da simbolne geste ne prinašajo dejanskih sprememb. V državah, kot je El Salvador, gredo ženske v zapor, če poskusijo narediti splav, in nobena deklaracija Združenih narodov tega ne bo spremenila. Ljudje in politiki v posamezni državi se morajo dogovoriti o tem, da je pravica do varnega splava pomembna za zdravje žensk. V luči težav z virusom Zika toliko bolj.«

Razvoj človekovih pravic pač zahteva svoj čas. V Sloveniji recimo je pravica do splava ustavno varovana. A to ne ustavi nasprotnikov splava iz društva Božji otroci oziroma Zavoda za življenje, ki so tudi letos, minulo sredo, začeli 40-dnevno molitev »za življenje« pred ljubljansko porodnišnico. Gre za protest, s katerim želijo odvračati ženske od uveljavljanja te ustavno varovane pravice ter spodbujati zdravnike in zdravstveno osebje, da se sklicujejo na ugovor vesti in zavrnejo dostop do te ustavno varovane pravice.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.