Hudo / Urin in pivo

Neverjetno recikliranje

Saša Eržen
MLADINA, št. 6, 12. 2. 2016

© Arhiv Mladine

Na največjemu glasbenemu festivalu severne Evrope, danskem Roskildu, po grlih obiskovalcev stečejo nemajhne količine piva, ki se na koncu seveda pretvorijo v urin in obremenijo okolje.

ŽELITE ČLANEK PREBRATI V CELOTI?

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?


Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay.

Tedenski zakup ogleda člankov
> Za ta nakup se je potrebno .


Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine. Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje.


Saša Eržen
MLADINA, št. 6, 12. 2. 2016

© Arhiv Mladine

Na največjemu glasbenemu festivalu severne Evrope, danskem Roskildu, po grlih obiskovalcev stečejo nemajhne količine piva, ki se na koncu seveda pretvorijo v urin in obremenijo okolje.

Lani so organizatorji v sodelovanju s kmeti ter danskim svetom za kmetijstvo in prehrano začeli urin obiskovalcev zbirati, da bi ga reciklirali in iz njega ponovno naredili pivo. No, ne čisto neposredno, v posebnih cisternah zbran urin so prepeljali na bližnja polja in z njim zalili ječmen, ki ga uporabljajo pri varjenju piva. Z akcijo From piss to pilsner, od urina do piva, naj bi kakih 100.000 obiskovalcev, kolikor se jih je na festivalu zvrstilo v osmih dneh, prispevalo 250.000 litrov seča. Skupni pisoar, postavljen na prostem, je darovanje urina omogočal tako moškim kot ženskam, slednjim so v pomoč pri lulanju stoje ponujali poseben kartonski lij. Pivo, zvarjeno z dodatkom polulanega ječmena, naj bi na festivalu tistim, ki se jim to ne gnusi, prvič postregli leta 2017. Poletje je še daleč, gasilske veselice tudi, a danski primer recikliranja vsekakor vabi k premisleku in nemara tudi posnemanju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.

Delite članek: