Izak Košir

 |  Mladina 7  |  Politika

Putin v Sloveniji?

Julija na Žalah nov spomenik vsem ruskim vojakom, letos stota obletnica postavitve Ruske kapelice

Slovesnost pred rusko kapelico

Slovesnost pred rusko kapelico
© Borut Krajnc

Slovenska vlada se je na 74. seji seznanila z informacijo o postavitvi spomenika vsem ruskim vojakom, ki so na ozemlju Slovenije umrli v obeh vojnah. Potrdila je izhodišča in imenovala delegacijo za udeležbo na seji skupne projektne skupine.

Podpora postavitvi spomenika je bila sicer izražena že marca 2011, in to na najvišji politični ravni, ko sta se sestala takratni predsednik vlade Borut Pahor in predsednik ruske vlade Vladimir Putin. Nalogo je prevzela mešana meddržavna komisija, ki je bila ustanovljena na podlagi sporazuma o vojnih grobiščih, sklenjenega med Slovenijo in Rusijo. Prva skupna seja je potekala lani maja v Ljubljani, konec januarja letos pa so kot najprimernejšo lokacijo za postavitev spomenika izbrali ljubljanske Žale, znotraj območja pokopališča. Prvega februarja je lokacijo potrdila tudi ruska stran, ki bo spomenik v celoti financirala. Slavnostno odkritje je predvideno za konec julija.

V Sloveniji sta padlim ruskim vojakom sicer posvečena že dva spomenika. Prvi je Spomenik zmage v Murski Soboti, ki od 12. avgusta 1945 stoji v čast in slavo zmagovalcem v 2. svetovni vojni: sovjetskim vojakom in jugoslovanskim partizanom, drugi pa je Ruska kapelica na Vršiču, ki je že desetletja tradicionalni kraj slovensko-ruskih srečanj. Ta so se začela že med obema vojnama (1918–1941), po drugi svetovni vojni so bila (zaradi ohlajenih odnosov med Titom in Stalinom) sicer redkejša, v šestdesetih letih so spet zaživela. V samostojni Sloveniji so se obudila leta 1992. Prelaz Vršič je zgodovinsko pomemben, ker je tik pred zimo leta 1915 okoli 12 tisoč ruskih ujetnikov gradilo cesto, ki je bila edina pot za preskrbo soške fronte.

Letos si obe strani prizadevata, da bi tja prišel ruski predsednik Putin, a njegov obisk uradno še ni potrjen. Ali Putin pride, naj bi bilo znano konec tega meseca. Seveda je to bolj kot od Slovenije odvisno od Rusije. Novi as v rokavu za morebitni Putinov obisk pa je prav omenjeno odkritje spomenika na Žalah. Predsednik Društva Slovenija-Rusija Saša Geržina je potrdil, da se bo slavnostnega odkritja spomenika udeležil drugi človek ruske pravoslavne cerkve, si pa tudi on želi, da bi ob tej priložnosti Slovenijo obiskal Putin. Ta možnost, kot je dejal, ostaja odprta: »Tako vplivno osebnost je vedno čast dobiti v goste, a vseeno je prednostna naloga našega društva, da se bosta ravno tu srečali rimskokatoliška in pravoslavna cerkev. In se srečevali tudi v prihodnje, kot sta se že v preteklosti. To odpira prostor za poglobitev odnosov med obema cerkvama.«

Z novim ruskim spomenikom skuša slovenska vlada vsaj simbolično krmariti med dvema taboroma, po eni strani kima ZDA in Bruslju, po drugi pa Rusom. Vas to na kaj spominja? Ja, to je politično dosti spretneje počel nekdanji jugoslovanski predsednik Tito, ki je uspešno vzdrževal prijateljske odnose z Vzhodom in Zahodom.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.