Nidžara Ahmetašović

 |  Mladina 7  |  Svet

Boljša prihodnost za koga?

Bosno in Hercegovino vodijo skorumpirane politične elite, povezane s kriminalnimi združbami

15. februarja je predsedujoči predsedstvu BiH Dragan Čović nizozemskemu zunanjemu ministru Beru Koendersu predal prošnjo za člansko v Evropski uniji

15. februarja je predsedujoči predsedstvu BiH Dragan Čović nizozemskemu zunanjemu ministru Beru Koendersu predal prošnjo za člansko v Evropski uniji
© Profimedia

Politiki brez strahu poskušajo vplivati na pravosodje, predstavniki mednarodne skupnosti v državi, ki je 20 let po vojni še vedno polprotektorat, pa sodelujejo s temi in takšnimi elitami. Začetek letošnjega leta je v BiH zaznamoval primer Fahrudina Radončića, s katerim je mogoče ponazoriti vso korupcijo, kriminal, nepotizem, manipulacijo z mediji, povezave z regionalno narko mafijo … v državi. Sredi januarja so tega medijskega tajkuna in enega najvplivnejših politikov v BiH aretirali. Po vojni je Radončić, ki je med vojno v Sarajevo prišel iz Črne gore, ob pomoči Stranke demokratične akcije (SDA), vse do danes najmočnejše politične stranke v državi, zgradil pravi medijski imperij (Avaz-roto press). Je lastnik dnevnika z najvišjo naklado (Dnevni Avaz) in še kopice elektronskih in tiskanih medijev. Leta in leta so ti delovali v skladu z željami SDA, se občasno spogledovali z drugimi strankami na oblasti, potem pa je leta 2009 nastala Stranka za boljšo prihodnost (SBB), ki je na zadnjih volitvah nastopila s predvolilnim geslom Cunami sprememb. Bliskovito je osvajala oblast, Radončić pa položaje zase in za svoje sodelavce. Postal je minister za varnost pa poslanec v domu narodov parlamentarne skupščine BiH in pogajalec s predstavniki mednarodne skupnosti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.