Izak Košir

 |  Družba

Išče se seksist_ka leta  

© Pixabay

Marca bo v Sloveniji podeljena "nagrada" za seksistično izjavo leta. Ne prav laskavo priznanje se imenuje Bodeča Neža, podeljuje pa jo kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala Spol.si, skupaj z zainteresirano javnostjo. Ta nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete. Če ste naleteli_e na takšno izjavo, vas vabijo, da jo do 29. februarja posredujete s pomočjo obrazca, ki ga najdete na tej povezavi

Anja Kocman iz kolektiva Rdeče zore je pojasnila, da so se za podeljevanje nagrade odločile_i zaradi dejstva, da je medijski prostor zasičen s seksističnimi, mizoginimi in homofobnimi idejami. "Javne osebe govorijo s pozicije moči, so pomembni kreatorji javnega mnenja in nosijo veliko soodgovornost pri ustvarjanju odprte in strpne družbe in če širijo seksistična stališča, s tem normalizirajo sovražni odgovor in legitimizirajo diskriminacijo. Sporne izjave velikokrat niso deležne obsodbe in kritične refleksije, zato smo se odločile_i, da izjave pribijemo na Sramotilni steber, potem pa je, skupaj z nekaterimi drugimi feminističnimi iniciativami, skupinami in posameznicami, vzniknila ideja o nagradi Bodeča Neža," odgovarja Anja Kocman.

Nagrajencu ali nagrajenki nagrade ponavadi ne izročijo, upajo pa, da tako njih kot tudi ostale kandidate simbolni trn Bodeče Neže zbode "vsaj toliko, kot njihove žaljive, mizogine, seksistične, homofobne, mačistične, šovinistične in pokroviteljske izjave". Bodeča Neža po mnenju organizatorjev ponuja tudi priložnost, da se dobitniki za svoje besede vsaj opravičijo. Tega do zdaj sicer ni storil še nihče od nagrajenih.

Zbrane izjave bodo organizatorji sproti objavljali in izpostavljali kritični refleksiji. O objavi nominiranih izjav bo odločala delovna skupina, ki jo sestavljajo predstavnice_ki uredništva prej omenjenega spletnega portala in kolektiva Rdeče zore.

Za nominirane izjave boste lahko glasovale_i v tednu pred mednarodnim dnevom žensk, 8. marcem, ko bodo na 17. mednarodnem feminističnem in kvirovskem festivalu Rdeče zore razglasile_i zmagovalko_ca.

Na prvi podelitvi »nagrade« za seksistično izjavo desetletja je občinstvo odločilo, da si jo zasluži Vlado Žabot za besede, ki jih je leta 2004, ko je predsedoval Društvu slovenskih pisateljev, na festivalu Vilenica izrekel prevajalki: »Pa jaz tebe ne razumem, kako to, namesto da bi kričala ‘Vlado, pofuki me, pofuki me v rit!’, pa tlele kot ena hruška sama hodiš na vsak festival.«

Za leto 2014 pa je bodečo nežo prejel nekdanji predsednik republike Milan Kučan. Novinarko, ki ga je prosila za odziv na aktualno politično dogajanje, je namreč vprašal, ali je poročena in ji nato dejal, da naj raje dela na tem. Za to se je kasneje sicer v intervjuju za Mladino opravičil in dodal da na "nagrado" ni ponosen: »Šlo je za spontano reakcijo. Ne maram, da tekajo za menoj s kamero in me lovijo, ne da bi vedel, zakaj. Obžalujem, da nisem ohranil mirnih živcev, in se opravičujem.« 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.