Damjana Kolar

 |  Kultura

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

Izbor dogodkov od 25. do 28. februarja.

Četrtek, 25. februar

V Mestni hiši v Ljubljani bodo ob 18.00 v okviru 2. Festivala strpnosti odprli razstavo Moč in nemoč, japonskega umetnika Seijia Kimota, ki predstavlja različne metode mučenja in zlorabe ljudi. V svojih delih, ki so zmes tradicionalnega in sodobnega, ekspresije in poetike, se ukvarja z zgodovinskimi problemi in preučuje človeške vrednote. Na ogled bodo skulpture, izdelane iz lesa, vrvi, kovine in kamna, ki s svojstvenimi teksturami, oblikami in barvami dosegajo visoko stopnjo ekspresivnosti in obravnavajo temo človekove svobode in ujetosti.

V Kinu Bežigrad v Ljubljani bo ob 19.00 premiera komedije Ave, Cezar!, ki nas popelje v petdeseta leta prejšnjega stoletja, v zlato dobo Hollywooda. Pretkani Eddie mora skrbeti, da v velikem studiu vse teče kot namazano, zato se mora velikokrat soočiti z nemogočimi denarnimi zahtevami ali s težavnimi igralci. Ko med snemanjem zgodovinskega spektakla skrivnostna skupina ugrabi glavnega igralca in zahteva odkupnino, se mora Eddie podati na lov. Režija: Joel & Ethan Coen

ps_4xsfANBo

V Galeriji Vodnikove domačije v Ljubljani bodo ob 19.00 v okviru mednarodnega natečaja Živel strip! Živela animacija!, odprli razstavo Kurentove dnevne refleksije in Homerjeve izmišljijej, na kateri bosta Saša Kerkoš in Davide Toffolo razstavila avtorska dela, ki prinašajo sodobne stripovske obdelave tradicionalnih etnoloških motivov, oziroma zgodovinskih osebnosti. Saša Kerkoš je vzela v precep lik kurenta, medtem ko glavno vlogo Toffolovih stripov zaseda antični poet Homer.

Davide Toffolo

Davide Toffolo

V Cankarjevem domu v Ljubljani bo ob 20.00 v okviru cikla Glasbe sveta nastopila Yasmin Levy, kraljica sefardske glasbe, ki jo odlikujejo sodobne interpretacije srednjeveških ladino pesmi, ki jih povezuje z andaluzijskim flamenkom in starodavnimi zvoki Perzije.

DdcusOXh_f8

Petek, 26. februar

V Stari mestni elektrarni-Elektro Ljubljana bo ob 20.00 premiera predstave Če si srečen, ki je odziv na trenutno dogajanje v državi, na svetu, skozi oči šestih umetnikov različnih žanrov. Avtorji: Andrej Jus, Ana Duša, Špela Frlic, Nataša Živković, Polona Janežič, Brane Zorman.

© Tina Kosec in Nada Žgank

V Klubu Gromka na Metelkovi v Ljubljani bo ob 21.00 v okviru cikla Defonija nastopila švedska superskupina Fire!. Po koncertu: jahač plošč BIGor

so5NgqbdsMs

V KMKC Kompleks Ravne na Koroškem bo ob 21.00 nastopila hrvaška hip-hop zasedba Dječaci.

KyHWEU-QAsg

Sobota, 27. februar

V SNG Drama Ljubljana bo ob 20.00 premiera igre Liliom, madžarskega dramatika Ferenca Molnárja. Gre za ljubezensko zgodbo, a hkrati tudi zgodbo o "nevidnih" ljudeh z obrobja družbe, o njihovi neperspektivnosti in obupu. V njej se posamezniki vsak na svoj način borijo proti brezizhodnemu družbenemu položaju, kar je aktualno tudi za današnji čas. Režija: Selma Spahić

© Peter Uhan

V Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani bo ob 20.00 slavnostno odprtje festivala Literature sveta-Fabula 2016, na kateri se bo predstavil nemški pisatelj Matthias Göritz. Z njim se bo pogovarjala Jela Krečič Žižek, pianist in skladatelj Mitja Reichenberg pa bo predstavil avtorsko glasbo, ki jo je ustavril na temo avtorjevega filmsko obarvanega romana Sanjači in grešniki.

Nedelja, 28. februar

V Mini teatru v Ljubljani bo ob 20.00 premiera psihotrilerja Zavednonezavedno, ki je nastal s sintezo dveh dramskih besedil Drage Potočnjak. Režija: Mare Bulc

© Miha Fras

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.