Damjana Kolar

 |  Kultura

Pregledna razstava Ivana Kožarića

Kožarićev atelje v stalni postavitvi MSU

Kožarićev atelje v stalni postavitvi MSU
© Boris Cvjetanović

V Mestni galeriji Ljubljana bodo danes, 23. februarja ob 20.00 odprli najobsežnejšo slovensko predstavitev del enega najpomembnejših hrvaških umetnikov Ivana Kožarića z naslovom V čudovitih razlikah Enotnost!. Razstava, ki je nastala v sodelovanju z Muzejem sodobne umetnosti v Zagrebu, je zasnovana v zaokroženih prerezih skozi njegov izjemno obsežni opus in obsega preko 200 skulptur, objektov, asemblažev, ready-madeov, slik, risb, grafik, fotografij in tkanin. Kustosinji razstave: Radmila Iva Janković in Mateja Podlesnik

Ivan Kožarić je dipolomiral na zagrebški Akademiji za likovno umetnost in leta 1949 opravil kiparsko specialko pri prof. Antunu Augustinčiću. Bil je član znamenite predkonceptualne skupine Gorgona in odločilno vplival na vrsto generacij umetnikov. Njegova dela so v mnogih evropskih in svetovnih zbirkah sodobne umetnosti. Leta 2007 je zagrebški mestni urad odkupil Kožarićev atelje z več kot 6000 deli in ga dodelil v hranjenje Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu, kjer je del njihove stalne zbirke. Leta 2012 je bila v Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu na ogled velika retrospektivna razstava njegovih del, leta 2013 pa še v Haus der Kunst v Münchnu.

Pregledna razstava hrvaškega sodobnega ustvarjalca kiparja Ivana Kožarića v Mestni galeriji ni naključje. Redki se še spominjajo enega njegovih prvih samostojnih nastopov, skupaj s slikarjem Ivom Dulčićem, v nekdanjem Jakopičevem paviljonu v Ljubljani januarja 1957. Tedanja slovenska javnost preprostosti njegovega likovnega rokopisa, izražene v redukcionizmu in abstrahiranih kiparskih formah, ki jim ostaja zvest vse do danes, ni bila pripravljena sprejeti.

Tokratna razstava po besedha kustosinje Mateje Podlesnik "prinaša izbrani retrospektivni prerez avtorskih preokupacij Ivana Kožarića od petdesetih let dalje, prek sodelovanja v neformalni skupini Gorgona, vse do njegovih zadnjih slikarskih realizacij. Zasnovana je po vsebinskih sklopih oziroma segmentih: objekti prostora, risbe in kiparska dela na temo vesolja, ulica in prometni znaki, realizirani in nerealizirani projekti in intervencije v urbani prostor, avtoportreti, vpogled v avtorjev atelje, risbe tematsko vezane na floro in favno ter njegova zadnja dela razbiti okvirji. Ivan Kožarić je svojevrstna umetniška osebnost, ki se je že zelo zgodaj zapisal v sodobno zgodovino hrvaške umetnosti. Kožarić nikoli ni podlegal aktualnim trendom. Dobro je poznan po izjavi: "Umetnost je vedno nekaj drugega," zato njegova dela ponujajo možnost različnih postavitev."

Glavnino del za razstavo so si izposodili od Ateljeja Kožarić, druga dela pa so pridobili iz Zbirke MSU-ja, Gliptoteke HAZU, Moderne galerije Zagreb, Zbirke Filip Trade (Lauba) ter iz zasebnih zbirk Ivana in Filipa Kožarića, Ivice Župana in drugih zbirateljev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.