Marjan Horvat

 |  Mladina 8  |  Kultura

»Oskarja« za fotografijo Slovencema

Matic Zorman in Matjaž Krivic z najvišjim priznanjem za ravnotežje med nagovorom in estetiko fotografije

Prva nagrada World Press Photo v kategoriji Ljudje: fotografija, posneta 7. oktobra 2015, z naslovom Čakajoč na popis. Deklica, pokrita z dežnim plaščem v srbskem begunskem centru Preševo.

Prva nagrada World Press Photo v kategoriji Ljudje: fotografija, posneta 7. oktobra 2015, z naslovom Čakajoč na popis. Deklica, pokrita z dežnim plaščem v srbskem begunskem centru Preševo.
© Matic Zorman/World Press Photo

Minuli teden sta slovenska fotografa Matic Zorman in Matjaž Krivic (za hip) vstopila v samo središče svetovne dokumentarne novinarske fotografije. Žirija natečaja World Press Photo, najpomembnejše institucije na področju dokumentarne fotografije, je v kategoriji Ljudje Zormanu podelila prvo nagrado za fotografijo deklice begunke v srbskem Preševu (Čakajoč na popis), Krivic pa je za fotografijo z naslovom Kopanje prihodnosti, ki prikazuje rudarja zlata v Burkina Fasu, v isti kategoriji prejel drugo nagrado. Prvič po letu 1977, ko je Joco Žnidaršič dobil nagrado World Press Photo za serijo fotografij konja, ujetega pod snežnim plazom izpod Triglava, je kateri od slovenskih fotografov dobil to najprestižnejšo nagrado.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.