Klemen Košak

4. 3. 2016  |  Mladina 9  |  Politika

Fašisti in antifašisti

Ne, Winston Churchill ne more pomagati SDS

Poslanec Grims s prijatelji v Šenčurju

Poslanec Grims s prijatelji v Šenčurju
© Borut Krajnc

SDS je zaradi spodbujanja nestrpnosti do migrantov, beguncev in muslimanov deležna hudih kritik. Še posebej po tem, ko so prejšnji teden na protestu v Šenčurju ob domobranskem plakatu iz druge svetovne vojne stali vidni predstavniki te politične stranke. Med njimi je bil tudi poslanec Branko Grims, ki se je zdaj obrambe lotil z napadom na kritike. Po njegovem se nasprotniki tujcev »srečujemo mirno, dostojanstveno in z vihrajočimi zastavami države Slovenije«, v nasprotju z njimi pa hočejo »levičarji ustvariti nekakšen incident s podtikanjem fašizma«, kot je zapisal v sporočilu za javnost. »Svoje odvratno početje opravičujejo s tem, da se deklarirajo kot ’antifašisti’,« je nadaljeval in pojasnil, da ravno to »odvratno početje« razgalja tiste, ki ga izvajajo, in »predstavlja dejansko fašizacijo medijskega prostora«. Da bi podkrepil svoje utemeljitve, je uporabil besede slavnega britanskega premera Winstona Churchilla. Po Grimsu se danes dogaja »točno tisto, kar je Winston Churchill tako vizionarsko napovedal že pred 70 leti: ’Fašisti bodočnosti bodo sami sebe imenovali antifašisti’.« Njegovo izjavo je nato nekritično objavil tednik Reporter, ki je naklonjen SDS. Isto Churchillovo izjavo je objavila tudi skupina Ljubljana je PROTI migrantskemu centru na svoji strani na Facebooku. Objavila jo je dan po protestih na Kotnikovi ulici v Ljubljani, namen pa je bil spet prikazati nestrpneže kot tiste, ki so deležni neupravičenih očitkov pravih fašistov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.