Damjana Kolar

 |  Kultura

Najboljši filmi iz sodobne dokumentarne produkcije

Sonita

Sonita

Festival dokumentarnega filma bo v svoji osemnajsti izdaji postregel z 31 dokumentarci v petih programskih sklopih, ki bodo od 9. do 17. marca na ogled v Cankarjevem domu, Kinodvoru in Slovenski kinoteki. Amnesty International Slovenije bo na zaključni prireditvi že osmič izbral najboljši film na temo človekovih pravic.

Po besedah Simona Popka, vodje filmskega programa v CD, si je pri pripravi programa prizadeval zagotoviti čimbolj raznolik nabor ta hip aktualnih tematik. "Živimo v zapletenem in vse bolj pokvarjenem svetu, kar pa ne pomeni, da ni upanja. Najboljši dokumentarci nikoli niso idealizirali sveta, lepo pa je videti, če v problematičnih razmerah najdejo in izluščijo upanje."

V tekmovalnem sklopu na temo človekovih pravic, ki odstira akutne probleme sodobnega sveta, od pravic zapostavljenih žensk, manjšin, delavskih migrantov ali političnih azilantov, do ekoloških tematik ali verskega fundamentalizma, bo na ogled pet filmov: Cenzurirani glasovi (r. Mor Loushy), ki prikazuje problem cenzure in prikrojevanja zgodovinskih dejstev, Lampedusa pozimi (r. Jakob Brossmann) o večnem in vedno aktualnem problemu migracij in izključenosti iz družbe, Megla Srebrenice (r. Samir Mehanović), verjetno najbolj prepričljiv dokumentarec o 20. letnici genocida v Srebrenici, Otroci tranzicije (r. Matija Vukšić), zgodba štirih otrok in najstnikov, ki se različno uspešno znajdejo v sodobni medijski in materialistični družbi ter Sonita (r. Rokhsareh Ghaem Maghami), ki prikazuje pravico do svobode in izražanja.

V sklopu aktualni, družbenokritični, bodo na ogled dokumentarci, ki se v marsičem navezujejo (in dopolnjujejo) tekmovalni sklop, vendar najpogosteje prinašajo večje, medijsko bolj izpostavljene zgodbe. Dobri državljan prikazuje Billa Binneyja, nekdanjega člana NSA, To vse spremeni je navdihnila istoimenska knjiga kanadske novinarke in aktivistke Naomi Klein, Med radikalnimi verniki pa predstavlja podroben vpogled v šolo radikalnega islama v Islamabadu.

Sklop Miti, ikone, mediji prek filmov o inovativnih posameznikih, družbenih fenomenih, medijskih tematikah ali nikoli raziskanih zgodbah osvetljuje popularnejše vidike sodobnega življenja in polpretekle zgodovine. Intimni portreti prinašajo majhne, skrbno stkane zgodbe, ki se lahko nanašajo bodisi na posameznika bodisi na določen prostor ali čas. Med drugim bodo predvajali film o igralcu Helmutu Bergerju, ki je veljal za muzo režiserja Luchina Viscontija, danes pa zadolžen životari v majhnem stanovanju sredi Salzburga ter edini slovenski dokumentarec Selfie brez retuše, iskren avtoportret, v katerem režiser Vinci Vogue Anžlovar prevzame vlogo novodobnega "selfija."

Retrospektiva bo posvečena Sergeju Loznici, ki velja za najbolj svetovljanskega med sodobnimi posovjetskimi režiserji, obenem pa za ustvarjalca, ki se v svojih filmih zavzema predvsem za pravico do individualne izbire, kar je nekako v nasprotju z moralnim relativizmom njegove generacije, izšolane na sloviti filmski šoli VGIK, kjer je diplomiral leta 1997. V spremljevalnem programu pripravljajo seminar Pripoved dokumentarista, namenjen ustvarjalcem dokumentarnih filmov ter seminar za mlade Nori na dokumentarni film.

Več o filmih, ki bodo na ogled na letošnjem Festivalu dokumentarnega filma, ter aktualnih temah, ki jih obravnavajo, si lahko preberete v članku Marcela Štefančiča, jr. v aktualni številki Mladine. V njem najdete tudi avtorjev izbor najboljših petih filmov, ki si jih velja ogledati na festivalu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.