Jure Trampuš

 |  Mladina 10  |  Politika

Pravica do življenja

Humanost, vredna begunca in pol na dan

Prijazen obraz slovenskega premiera Mira Cerarja jeseni, ko so begunci šele začeli prihajati

Prijazen obraz slovenskega premiera Mira Cerarja jeseni, ko so begunci šele začeli prihajati
© Uroš Abram

Zdi se, da je Miru Cerarju uspel véliki met. Tako govori v javnih izjavah, intervjujih, nastopih. V Bruslju naj bi bili ta teden dokončno zaprli balkansko pot. Poti v Evropo po novem za množico beguncev ali »iregularnih migrantov«, kot jih zdaj imenujejo v slovenski vladi, ni več. Evropa bo sprejela samo tiste posameznike, za katere bodo brezimni uradniki v Grčiji ali Turčiji presodili, da bežijo pred vojno, da so torej »regularni«. Druge Evropska unija zavrača, tudi zgolj na podlagi napačne nacionalnosti. Gre za kršitev mednarodnopravnih zavez, na kar so že opozorile nekatere dobrodelne in mednarodne organizacije. A Miru Cerarju naj bi bilo uspelo. »Slovenija bo delovala humanitarno,« pravi. »Sprejemali bomo begunce počasi, po 50 na mesec, kot smo se zavezali, po sistemu relokacije.« Gre za že nekaj mesecev dogovorjen evropski mehanizem, po katerem bi morale evropske države sprejemati begunce, ki so obtičali v Grčiji. Za zdaj se ta dogovor praktično ni upošteval.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.