Marjan Horvat  |  foto: Slovenski pravični med narodi (2016), Založba ZRC, ZRC SAZU, Ljubljana, 2016

 |  Mladina 11  |  Družba

Slovenski »Schindlerji«

Kdo so Slovenci in Slovenke, ki so med 2. svetovno vojno nesebično pomagali Judom, pri tem tvegali svoje življenje in življenje svojcev in se zato vpisali na seznam pravičnih med narodi

Družina Punčuh: France, Andrej in Janina

Družina Punčuh: France, Andrej in Janina

Uroš Žun, po izobrazbi pravnik, roj. leta 1903 v Radovljici, je rešil 16 judovskih deklet, ki so v Maribor pribežala iz Avstrije. Leta 1940 je kot komisar v Mariboru, tedaj na poti med Dunajem in Trstom pomembni postojanki judovskih beguncev, ki so zlasti po letu 1938 pred nacizmom bežali v nekdanjo Jugoslavijo, žigosal njihove prepustnice, čeprav je vedel, kakšna kazen čaka njega in njegovo družino za pomoč Judom. Ker so se plačani spremljevalci »porazgubili«, je dekletom kar sam našel zatočišče v mariborskem hotelu, katerega lastnik je bil Jud, tovarnar Marko Rosner, ta pa jih je povezal z judovsko občino v Zagrebu. Žun se je zavedal, da ga čaka kazen, zato je z ženo in sinom Igorjem še pred začetkom vojne pobegnil v Zagreb, Nemci pa so takoj po prihodu v Maribor za njim razpisali tiralico in nagrado deset tisoč mark. Žunovi so tudi sami postali begunci. Iz Zagreba so se pred ustaško oblastjo umaknili v Bosno in tam ostali do konca vojne. Po vojni so najprej živeli v Trstu, kasneje pa v Ljubljani, kjer je bil Žun profesor na Ekonomski srednji in Tehnični srednji šoli. Judovska dekleta, ki jih je rešil, so se iz Zagreba, skupaj s poverjeniki italijanske judovske dobrodelne organizacije DELASEM, najprej umaknila v tedanjo Ljubljansko pokrajino pod okupacijo Italijanov, nato pa so s ponarejenimi dokumenti odpotovala v Nonantolo blizu Modene. Po kapitulaciji Italije so prebegnila v Švico. Leta 1945 je teh 16 deklet prispelo v današnji Izrael. Nekatera so ostala v izraelskih kibucih, druga so se preselila v Združene države Amerike. Leta 1986 so izraelski komisiji, ki deluje v okviru Jad Vašema, poslala pričevanja, na podlagi katerih je bil Uroš Žun razglašen za pravičnega med narodi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.