Spoštovani,

V izvodu številka 11 ste v uvodniku z naslovom "Eksperiment Združena levica" pisali o združevanju koalicijskih strank Združene levice(ZL)-Iniciative za demokratični socializem(IDS), Stranke za trajnostni razvoj Slovenije(TRS) in Demokratične stranke dela(DSD). V prvih dveh odstavkih predstavljate združitev kot nekaj neizbežnega, čeprav vmes tudi pravilno pojasnite, da bo stranka IDS v začetku aprila šele odločala o tem ali naj se začnejo pogajanja z drugima dvema strankama o preoblikovanju v eno stranko. Med drugim zapišete, da ZL začenja transformacijo v pravo politično stranko, transformacijo pa predstavite kot "jasno", "zelo verjetno" in "malodane že dejstvo". Napoveste tudi konec strankam in njihovim frakcijam, ki bi združitvi nasprotovale in nadaljevale samostojno politično pot.

Kot aktivni član stranke IDS vam pišem, ker bi vam rad povedal, da se mi zdi vaše napovedovanje prihodnosti skrajno žaljivo in neodgovorno. Še posebej zato, ker v tem času pred kongresom poteka burna vsečlanska razprava o razlogih za in proti začetku pogajanj o združitvi. Zdi se mi predrzno, ko zagotavljate, da poznate izzide pogajanj, čeprav so ti pogojeni izključno z voljo članov stranke, ki pa meni ni znana niti približno, saj v stranki nismo izvajali nikakršnih mnenjskih raziskav.
Sprašujem se kdo je vaš vir, ki mu očitno tako zaupate, da na podlagi informacij, ki jih dobivate, prihajate do tako natančnih zaključkov.
Prepričan sem, da se kot izkušeni urednik zavedate vpliva na javno mnenje, ki ga ima vaš tednik z razmeroma visoko naklado, sploh med levo profiliranimi, ki predstavljajo veliko večino vaših bralcev in kako je vaš članek vplival na njihovo razumevanje zapletene situacije v koaliciji ZL.

V izogib napačnim predstavam in bolj objektivni sliki naj pojasnim, da se bomo člani stranke na kongresu čez dva tedna odločali ali bomo podelili mandat novoizvoljenemu svetu, da se pogaja o združitvi. Tudi če bo mandat podeljen in bodo nadaljna pogajanja uspešna, ter bi se za združitev odločili, bi do nje prišlo šele čez eno leto na naslednjem kongresu in ne že letos, kot ste zapisali. Z veseljem vam tudi sporočam, da je stranka trenutno v dovolj dobri formi, da je sposobna uspešno nadaljevati samostojno pot, če bi se za to odločila. Navsezadnje ste tudi sami zapisali, da je IDS najmočnejša stranka koalicije ZL.

V upanju na objavo vas pozdravljam,
Ponosni član stranke IDS

Jure Kovač
Zlato polje 18
Kranj

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.