Izak Košir

 |  Mladina 12  |  Kultura

Zadnji Samorog

Breda Pivk, umetnica, ki je v Rogov prostor vlagala deset let, bo ostala na cesti

Urejeni ateljeji, ki bi jih občina rada porušila

Urejeni ateljeji, ki bi jih občina rada porušila
© Arhiv Samoroga

Socialni center Rog, ki te dni praznuje desetletnico, bodo rušili in obnavljali. V njem ne bo več prostora za vse, ki so tu vsa ta leta ustvarjali. Mestna občina Ljubljana (MOL) je sito postavila s posebnim razpisom, ki bo odločal, kdo bo dobil nove ateljeje.

MOL je menda v projekt obnove tovarne Rog vložil že deset milijonov evrov za odkup vseh zemljišč. Tam bo zrasel nov ustvarjalni center. Prva na seznamu za rušenje je stavba Samorog, kjer ima od samega začetka (torej od leta 2006) atelje tudi umetnica Breda Pivk. V prostor je vlagala deset let, stroškov do odprtja decembra 2006 se ji je nabralo za okoli 3000 evrov, saj je morala sama položiti izvrženi parket, naročiti manjkajoča okna, odstraniti neuporabno centralno napeljavo … kasneje, po letu 2010, ji je uspelo urediti še zgornje prostore, v to pa je vložila dodatnih 2500 evrov. Breda Pivk je za rušenje Samoroga izvedela od drugih rogovcev, saj se zaradi zdravstvenih težav ni mogla udeležiti sestanka, ki ga je župan Zoran Janković na MOL sklical 16. februarja. Tam je napovedal, da se bo na vzhodnem delu zemljišča konec maja začelo rušenje nekaterih objektov. Druge naj bi porušili šele prihodnje leto.

Zgodba Brede Pivk je edinstvena v tem, da je Pivkova prva, ki jo »mečejo ven«. Po njenih besedah je stavba Samorog najbolje ohranjena hiša. »Zaradi zgrešenih testov je bilo že leta 2007 ali 2008 v načrtu rušenje Samoroga, a mi je uspelo pregovoriti župana, da je prišel v Rog, pogledal in takoj odločil, da se stavba ne poruši.« Kljub dopisu, ki ga je poslala na MOL, in obisku pri županu je naletela na gluha ušesa. »Nihče ne navaja konkretnih argumentov za rušenje, ki bo potekalo brez vsakršnih načrtov in zagotovljenega denarja za celoten projekt. Tudi na oddelku za kulturo pravijo, da ne morejo nič in da je rušenje zaradi županove odločitve neizogibno.«

Breda Pivk je po izobrazbi antropologinja, umetnica je po dejavnosti in rezultatih dela, ki jih je med drugim tudi razstavljala. Usoda ji jo je zagodla že pred dvema letoma, ko je v Rogu padla s strehe in kar pet dni v nezavesti ležala v luknji. Našli so jo šele peti dan, ko so vdrli v prostor in jo hudo poškodovano prepeljali v bolnišnico, kjer je k zavesti prišla šele po enem mesecu, v bolniški postelji pa ležala še dodatne tri. Posledica: ohromelost desne strani telesa.

Lahko bi rekli, da je Bredo Pivk Rog že skoraj stal življenje. Tam, kot pravi, ne želi ostati za vsako ceno, do nadomestnega prostora pa, kot so ji povedali na občini, ni upravičena. Na MOL pravijo, da lahko objavijo zgolj razpis za prazne prostore. »Začasne uporabnike Roga smo opozorili na razpis, ki smo ga imeli za prostore v nekdanji občini Šiška, vendar odziva ni bilo.«

Po besedah predstavnice MOL Alje Bebar so Bredi Pivk na enem od dveh uradnih sestankov natančno predstavili časovnico gradbenih del: »Prav tako smo ji predlagali, da poiščemo v Ljubljani prostor, kjer bi lahko razstavljala, vendar je to zavrnila z razlago, da v Ljubljani za to, kar dela, ni primernega prostora.« Ko smo že pri prostoru – Janković je nedavno dejal, da v mestu ni prostora za »še eno Metelkovo«. Očitno pa je na cesti več kot dovolj prostora za še eno umetnico.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.