Damjana Kolar

 |  Kultura

Žvižgaški predhodnik Edwarda Snowdna

Po predvajanju na Festivalu dokumentarnega filma, bo Dobri državljan v režiji avstrijskega dokumentarista Friedricha Moserja od 7. aprila dalje na ogled na rednem sporedu Kinodvora. Gre za dokumentarni triler o Billu Binneyju, žvižgaškem predhodniku Edwarda Snowdna, ki je prepričan, da sta svoboda in demokracija nezdružljivi z množičnim nadzorom.

Bill Binney, nekdanji član National Security Agency (NSA), matematični genij in kriptograf, avtor številnih orodij za nadzor in obdelavo podatkov, je podobno kot Edward Snowden opozoril na nepravilnosti ameriškega vojaškega in političnega vrha, čeprav je bil njegov nastop medijsko manj odmeven. V dokumentarcu trdi, da bi se lahko izognili tragediji 11. septembra 2001, če bi NSA, v tistem času že dodobra skorumpirana organizacija, ki je ščitila predvsem lastne interese, prisluhnila njegovi ekipi in programu ThinThread, zasnovanem ob prevladujoči digitalizaciji v devetdesetih letih.

Film izriše celosten portret avtorja principa "metadata", s katerim je znal pregledati goro neuporabnih informacij in izluščiti bolj pomembne. V preteklosti je Binney z analizo ponavljajočih se vedenjskih vzorcev določil datum sovjetske invazije na Češkoslovaško in Afganistan, ofenzivo Tet v Vietnamu, v kateri so Američani izgubili dva tisoč vojakov. Ob digitalizaciji si je zamislil izpopolnjeni sistem ThinThread, ki pa ga je NSA zavrnila. Konec oktobra 2001 je Bill Binney po več kot tridesetih letih dela za NSA dal odpoved in postal žvižgač.

"Po Snowdnovem razkritju me je zanimalo, kdaj in kako so obveščevalne službe začele vohuniti za nami namesto za našimi sovražniki. Mislil sem, da bo osebna zgodba dolgoletnega zaposlenega v obveščevalni službi morda ponudila odgovore na ta vprašanja. Stopil sem v stik z Billom Binneyjem in oktobra 2013 sva se srečala. Takrat sem prvič slišal za ThinThread in bil sem zbegan. Zdelo se mi je popolnoma neverjetno, da še nihče ni posnel filma o tem. Zgodba se mi je zdela tako drzna, da bi lahko bila fikcija.

Kot ameriški državljan sem prepričan, da potrebujemo politične spremembe v zvezi z delovanjem obveščevalnih služb. Ne gre za tehnologijo, temveč za načela. Ob analogni komunikaciji je bil v veljavi zakon, ki je narekoval kazni za nedovoljeno odpiranje ovojnic. Tukaj potrebujemo enake ukrepe. Potrebujemo nadzor. Mislim, da je Dobri državljan predvsem film o moralnih načelih. Nikakor ne gre za film o tehnologiji, čeprav govori o softverskem programu. To tudi ni film o politiki ali nacionalni varnosti. Dobri državljan je film o tistih starih vrednotah, za katere se zdi, da so v zadnjih desetletjih izginile," je povedal režiser. 

Friedrich Moser je na Univerzi v Salzburgu diplomiral iz zgodovine in nemških študij. Kariero je začel kot televizijski novinar in montažer v Italiji. Kot scenarist, režiser, snemalec in producent je sodeloval pri več kot dvajsetih dokumentarcih. Leta 2012 je posnel celovečerni dokumentarni film The Brussels Business o lobiranju velikih korporacij v evropski prestolnici. Trenutno na Dunajski univerzi predava zgodovino in dokumentarni film, na eni izmed italijanskih srednjih šol pa poučuje video produkcijo.

cXVETt7idLA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.