Damjana Kolar

 |  Kultura

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

Izbor dogodkov od 7. do 9. aprila.

Četrtek, 7. april

V Lutkovnem gledališču Maribor bo ob 19.00 premiera predstave Sen kresne noči, ki je posvečena 400. letnici smrti Williama Shakespeara. Režiser in avtor priredbe Matteo Spiazzi je predstavo zasnoval kot čudaško zrcalo življenja-labirint, v katerem tu in tam izgubimo občutek, kdo smo in kam smo namenjeni.

V Moderni galeriji v Ljubljani bodo ob 20.00 odprli dve razstavi: Ivan Dvoršak. Fotograf in grafični oblikovalec (pregledna razstava iz Umetnostne galerije Maribor; kustosinja: Andreja Borin) in Urejeno po številkah. Podobe arhitekture iz zbirke diapozitivov Izidorja Cankarja (kustosinja: mag. Lara Štrumej).

V Jamskem dvorcu Postojna bo ob 20.30 v okviru Blues festivala Postojnska jama nastopil ameriški kitarist, skladatelj in pisec besedil Corey Harris.

kIXNhIjvRTs

V Cvetličarni v Ljubljani bo ob 21.00 nastopil Zac Harmon, večkrat nagrajeni kitarist, organist in pisec besedil, ki v svojem slogu združuje najboljši blues in soul "stare šole" s sodobnimi besedili. Njegov najnovejši album Right Man, Right Now, izdan pri založbi Blind Pig, prinaša glasbo, ki dokazuje, kako živ in pomemben je blues v današnjem času.

GOZbBD8toSA

V Klubu Gromka (Metelkova) v Ljubljani bo ob 21.00 v okviru cikla Defonija nastopila ameriško-nemška zasedba Tom Rainey Trio.

GHIczk233g0

Petek, 8. april

Na dvorišču Etno kluba Zlati zob v Ljubljani bodo ob 19.00 na Svetovni dan Romov nastopili kraljica romske glasbe Esma Redžepova in skupina Šukar.

x4-MORq8LTs

V Galeriji Simulaker v Novem mestu bodo ob 19.00 odprli razstavo mlade hrvaške umetnice Martine Grlić, ki se bo predstavila z novimi deli iz t.i. kontinuirane serije Tovarna/Tvornica, ki osvetljuje pozicijo delavca, delavstva in dela samega v sodobnem ikonološkem kontekstu, skozi refleksijo minulega politično gospodarskega sistema. Črnobele fotografije žanrskih prizorov iz nekdanjih tovarn, ki so služile kot afirmacija delovnega zanosa in poveličevanje napredne industrializacije, umetnica v postmodernistični maniri prevaja v slikarski medij.

V Veliki dvorani SNG Maribor bo ob 19.30 premiera romantičnega baleta Gusar v koreografiji latvijskega koreografa in plesalca Aivarsa Leimanisa na glasbo Adolpha Adama ter pod taktirko dirigentov Farhadsa Stada in Simona Robinsona. Piratsko življenje je že od nekdaj vznemirjalo romantično domišljijo ljudi, še posebej po objavi Byronove pesnitve The Corsair, v kateri je pesnik upodobil vznemirljivo ljubezensko avanturo pirata Conrada, ki se s svojo posadko odpravi na nevarno pot po Mediteranu in tedanjem Otomanskem cesarstvu, da bi odrešil prelepo Medoro iz harema Seida paše.

© Tiberiu Marta/SNG Maribor

Sobota, 9. april

V Prešernovem gledališču Kranj bo ob 20.00 sklepna slovesnost 46. Tedna slovenske drame. Po predstavi Simone Semenič 5fantkov.si v izvedbi Beit Zvi School of Performing Arts iz Izraela (r. Yonathan Esterkin), bodo podelili letošnje festivalske nagrade, prireditev v režiji Dejana Spasića pa bo zaokrožil koncert Aleša Hadalina.

V Kinu Šiška v Ljubljani bodo ob 21.00 nastopili Frank Turner & The Sleeping Souls, ki se v Ljubljano vračajo z novim albumom Positive Songs for Negative People. Predskupine: Ducking Punches, Darko, Almeida–Progressive Thrash

P4IZbCl6iR4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.