Izak Košir

8. 4. 2016  |  Mladina 14  |  Politika

Povratniki in novinci

Je sploh mogoče vzpostaviti strokoven programski svet RTV Slovenija?

V državni zbor je prispelo kar 37 predlogov za nove člane programskega sveta (PS) RTV Slovenija. Bitka bo huda, saj jih bodo imenovali zgolj osem. Med kandidati je nekaj znanih imen, tudi takšnih, ki so že zdaj povezana z RTV. Mandatno-volilna komisija bo o njih prvič odločala prihodnji teden.

Ena od mogočih kandidatk, ki sicer kandidaturo vedno znova zavrača, je recimo urednica Metine liste Nataša Briški. Njen odgovor, zakaj kljub nagovarjanju ne kandidira, vsako leto ostaja enak: »Katerikoli organ, ki šteje toliko članov in članic kot PS RTV SLO, je opravilno popolnoma ohromljen. Pri marsikaterem od članov in članic je vprašljiva tudi strokovnost s področja, ki ga želi urejati. V sistemu, kakor je postavljen, so spremembe zato verjetno bolj izjema kot pravilo.« Ob 29-članski PS se je obregnil tudi profesor za novinarstvo na FDV dr. Marko Milosavljevič, ki meni, da bi moral PS konkretno skrčiti število članov. »Vseeno pa je utopično pričakovati, da bi lahko PS RTV prinesel neke temeljne spremembe, saj nima takšnih pooblastil. Svetniki bodo vedno iskali načine, kako lahko RTV SLO deluje čim širše, čeprav bo to včasih sporno ali na meji,« dodaja.

Kdo pa so kandidati za novih osem svetnikov? Med novinci je filozof in kolumnist Dnevnika dr. Tadej Troha. Za kandidaturo se je odločil, ker meni, da se noben organ ne sme prepustiti tistim, ki si njegovega prevzema želijo z namenom lobiranja za nekatere stranke in politiko: »V svetu morajo sedeti ljudje, ki imajo o delovanju medijev vsaj nekaj znanja in znajo videti strokovna vprašanja tudi tam, kjer drugi vidijo zgolj politično pristranskost.«

Iz zavoda plačnikov RTV-prispevka, ki se prav tako zavzema za strokovnost in nepolitično imenovanje kandidatov, so kandidirali dva predstavnika – Petra Kosmača in Janeza Anžeta Kovačiča, enega iz starejše in drugega iz mlajše generacije. Med imeni, ki kandidirajo, izstopajo še dozdajšnji predsednik PS Mitja Štular, nekdanji direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik, nekdanji generalni direktor RTV SLO Aleks Štakul, pisatelj Vlado Žabot, prevajalec in literat Jaroslav Skrušný, direktor založbe Beletrina Mitja Čander, režiser Dušan Jovanović, nekdanji poslanec, upokojeni strojevodja in dozdajšnji član sveta ter član SDS Slavko Kmetič ter tekstopisec in še en dozdajšnji član sveta Leon Oblak …

Med kandidati se je znašel tudi medijski aktivist Domen Savič, ki ga je predlagalo 16 gledalcev in poslušalcev. Savič PS razume kot »najpomembnejši strokovni organ javne televizije« in upa, da bo s svojim članstvom lahko pomagal rešiti nekaj žgočih težav RTV, med drugim tudi vprašanje »političnih pritiskov na novinarje« in vprašanje »legalizacije t. i. parlamentarnega programa«.

Prav strokovnost programskih svetnikov je ena od pomanjkljivosti, ki jih omenja večina kandidatov. Edina stvar, ki med njimi dviga več prahu in ki je še očitnejša, je politična pristranskost, saj večino članov potrjuje državni zbor. Torej gre za politično kadrovanje. In eden od načinov, da bi v PS zmanjšali vpliv političnih strank, je, da bi večino članov imenovali zunaj DZ oziroma neposredno. Da bi se to zgodilo, pa bi bilo treba najprej spremeniti zakon o RTV SLO, ki ga je nekoč lastnoročno napisal poslanec SDS Branko Grims.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.