Damjana Kolar

 |  Kultura

Največji arhitekturno nepremičninski festival

Eko apartmaji Ortenia

Eko apartmaji Ortenia

Največji festival kakovostnih gradenj, nepremičnin in arhitekture Odprte hiše Slovenije, bo svoja vrata odprl med 15. in 17. aprilom. Tokrat si bo mogoče ogledati več kot 100 zasebnih in javnih stavb ter prostorskih ureditev, ki jih je izbrala posebna strokovna  žirija. Tema letošnjega dogodka je Zdravje, dobro počutje in učinkovitost, saj želijo spodbuditi zavedanje o vplivu grajenega prostora na človekovo zdravje, dobro počutje in učinkovitost tako na delovnem mestu kot doma. V sklopu festivala bodo letos predstavljene tudi Odprte lesene hiše Slovenije.

Odprte hiše Slovenije so del mednarodne mreže OpenHouseWorldWide, ki se je začela leta 1992 v Londonu in danes deluje v 30-ih mestih po vsem svetu. Poslanstvo svetovne mreže je približati dobro arhitekturo širšim množicam, saj lahko dobra arhitektura izboljša naše življenje. V Sloveniji festival poteka že sedem let, doslej pa so odprli vrata 390 objektov, ki si jih je ogledalo skoraj 15.000 ljudi.

Pri OHS so se odločili, da vsako leto odprejo čimveč kakovostno zasnovanih objektov, ki različnim ciljnim skupinam omogočajo osebno izkušnjo v izbrani arhitekturi. Poleg izbrane sodobne arhitekture vsako leto odprejo tudi nekaj objektov, ki ne izstopajo z vidika arhitekture, ampak so zanimivi zaradi svoje vsebine. Po objektih bodo tudi letos vodili arhitekti, lastniki stanovanj/upravitelji stavb ter predstavniki podjetij, ki so sodelovali pri gradnji.

Program festivala si lahko ogledate na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.