Damjana Kolar

 |  Kultura

Kompleksna družinska saga

© Damjan Švarc

Drama 3 zime, hrvaške avtorice Tene Štivičić, ki živi in ustvarja v Londonu, bo 21. aprila ob 20.00 premierno uprizorjena na odru Mestnega gledališča ljubljanskega. Dogajanje ganljive sage o družini Kos in njeni zaznamovanosti z zgodovino, je postavljeno v tri zime leta 1945, 1990 in 2011. Ključni dogodki se navezujejo na konec avstro-ogrske monarhije, preko vzpona in padca komunizma do tranzicije, demokracije in vstopa v Evropsko unijo. Prvo slovensko uprizoritev v prevodu Alenke Klabus Vesel je režirala Barbara Hieng Samobor.

Avtorica je za izhodišče vzela zgodbo iz lastne družine, navdihnjeno s težkim življenjem svoje prababice. Drama spremlja usode treh močnih žensk iz štirih generacij, ki jih povezuje ena hiša, nekoč razkošna vila, zgrajena še v času monarhije, kasneje pa nacionalizirana in razdeljena. Klobčič se začne odmotavati leta 2011, ko se zaradi Lucijine poroke v hiši zbere vsa družina in izve, da naj bi Lucijin ženin, novodobni bogataš sumljivih poslov, hišo odkupil. Avtorica izjemno prefinjeno odstira življenja vseh članov družine predvsem z ženske perspektive. Ženske, ki so z vsako generacijo bolj neodvisne in izobražene, so gonilna sila družine. Z veliko požrtvovalnostjo, pogumom in nezlomljivo voljo so kos vsem življenjskim preizkušnjam, svoje izkušnje in modrost pa prenašajo na svoje hčere.

V 14 prizorih, ki si ne sledijo kronološko, temveč avtorica prepleta sedanjost in preteklost, se pred nami odvijajo intimne zgodbe družine v primežu zgodovinskih dogodkov: razpad monarhije, druga svetovna vojna, informbiro, postopna demokratizacija, razpad Jugoslavije in vojna na Balkanu ter vprašanje vstopa Hrvaške v Evropsko unijo; vsi ti dogodki postopoma sestavljajo kompleksno družinsko sago. Zgodovinska dejstva so brez odvečnih pojasnjevanj jasno podana skozi doživljanje posameznikov. Celotno dogajanje temelji na pogovoru; tri zime in trije večeri, na katerih se zberejo družinski člani, zunanjega dogajanja praktično ni; situacija je vseskozi zastavljena izrazito minimalistično, pa vendarle avtorici uspe v vsak večer vnesti "dramo," saj družina kot osnovna življenjska celica ves čas zrcali vrednote družbe in politiko svojega časa.

Dramsko besedilo med drugim tematizira medgeneracijske prehode med mlado, srednjo in starejšo generacijo, ki novega sveta ne razume povsem, nima več moči za prilagajanje, pa ne gre le za politične ali tehnološke spremembe (te so skozi 3 zime nakazane z uporabo različnih medijev: polaroidnega fotoaparata, digitalne televizije, Twitterja, Facebooka), temveč predvsem za spremembe vrednot. Avtorica se ves čas dotika vprašanj, povezanih s položajem žensk ter pomenom vzgoje in izobraževanja skozi zgodovino. Odloči se za tradicionalno dramsko formo, pri čemer mojstrske dialoge uredi z matematično natančnostjo v nelinearnem zaporedju in se hkrati ves čas zaveda, da je izrečeno enako pomembno kot tisto, kar je zamolčano.

Tena Štivičić je leta 1977 rojena prodorna hrvaška dramatičarka, ki živi in ustvarja v Londonu. Leta 2002 je diplomirala na zagrebški Akademiji za dramsko umetnost, oddelek za dramaturgijo. Naslednje leto se je preselila v London in študij nadaljevala na Goldsmiths College, kjer je končala magisterij. Njena igra 3 zime je bila decembra 2014 z velikim uspehom krstno uprizorjena v londonskem Narodnem gledališču. Zanjo je prejela nagrado Susan Smith Blackburn 2015, ki jo v New Yorku podeljujejo najboljšim, v angleščini pišočim dramatičarkam z vsega sveta. V Sloveniji sta bili do zdaj uprizorjeni dve njeni besedili: v sezoni 2002/2003 monodrama za dva igralca Spet ta nedelja! v Mestnem gledališču ljubljanskem in v sezoni 2005/2006 drama Fragile v Slovenskem mladinskem gledališču.

V predstavi nastopajo: Jana Zupančič, Sebastian Cavazza, Tjaša Železnik, Tina Potočnik/Ajda Smrekar, Iva Krajnc, Jernej Gašperin, Uroš Smolej, Jette Ostan Vejrup/Karin Komljanec, Domen Valič, Gregor Gruden, Eva Jesenovec in Mojca Funkl. Dramaturginja predstave je Eva Mahkovic, scenograf Darjan Mihajlović Cerar, kostumograf Leo Kulaš, oblikovalka maske Barbara Pavlin, skladatelj Drago Ivanuša, lektorica Barbara Rogelj in oblikovalec svetlobe Andrej Koležnik.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.