Damjana Kolar

 |  Kultura

Fotografija na kavču 2016 in razstava Kamuflaža

Small but dangers

Small but dangers

Fotografija na kavču 2016 na temo kamuflaže, ki bo potekala 5. maja od 17.00 do 20.30 v Cankarjevem domu, se ukvarja s sodobnim pomenom fotografije in vprašanjem kamufliranja pred in za fotografijo v luči sodobnih nadzornih in kontrolnih državnih ter koorporativnih sistemov. Fotografija je danes več kot zgolj slikovna ploskev-je zbir elektronskih podatkov, vektorskih, bio-metričnih, binarnih...skratka digitalnih.

Dileme skrivanja, razkrivanja in zmožnosti prikazovanja (reprezentacije) v povezavi s fotografijo tako danes zahtevajo nov pristop, novo misel in nove strategije. Strategije razmisleka kakor tudi strategije odpora – obrambe zasebnosti, svobode in nenazadnje ohranjanje družbene emancipatorne  moči fotografske podobe. Moči fotografske podobe, ki pa se je ne da razvezati od moči njene slikovnosti.

Razstava Kamuflaža, ki je na ogled v Cankarjevem domu od 20. aprila do 5. maja, predstavlja avtorska dela, ki so nastala prek poziva revije Fotografija/Membrana na temo kamuflaže. “V odnosu med fotografijo in kamuflažo imamo opravka z vprašanji odstiranja in zastiranja, dostopnostjo do stvarnosti in zmožnostjo njenega zakrivanja, torej z vprašanji produkcije vedenja in resnice. V sodobnem svetu, ki je prežet z vseprisotnimi podobami, preizpraševanje odnosa med kamuflažo in fotografijo ne odpira zgolj teme moči in nadzora – in njune korporatizacije in komercializacije – temveč tudi temeljna vprašanja svobode človeka kot posameznika in državljana. Vprašanja pravice biti (ne)viden in pravice nadzirati upodabljanje samega sebe, ki jih vse bolj zaznamuje prav nezmožnost upiranja fotografski reprezentaciji. Ta (ne)zmožnost upiranju fotografski reprezentaciji pa ni zgolj izvedbene narave, tako v fotografiji kot v kamuflaži je nekaj mističnega, magičnega, ki nas neustavljivo privlači. Tako politično kot estetsko.”

Rezultat so dela, ki izrabljajo trajno napetost med skritimi in razkritim, prisotnim in dozdevnim, prikazanim in nakazanim. Dela s preigravanjem oblikovnih pravil vidnosti torej s preigravanjem zmožnosti razkrivanja in prikrivanja – kamuflaže -, kakor tudi, pomembno, z samo prostorsko umestitvijo v razstavni prostor, snujejo enigmatično, zamotano in zagonetno kamuflažno tvorbo. Na razstavi se predstavljajo: Peter Hermans, Vanja Bučan, Small but dangers, Filip Beránek. Kuratorja: Emina Djukić in Jan Babnik

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.