Anže Lebinger, STA

 |  Družba

Na bankovcu za 20 dolarjev po novem borka za odpravo suženjstva Harriet Tubman

Ministrstvo za finance ZDA se je odločilo, da bo na novi izdaji bankovcev za 20 dolarjev obraz temnopolte borke za državljanske pravice oziroma odpravo suženjstva Harriet Tubman. Upokojili pa bodo podobo sedmega predsednika ZDA Andrewa Jacksona, borca proti britanskemu imperiju in lastnika sužnjev. Minister za finance Jack Lew je potrdil tudi odločitev, da na bankovcu za deset dolarjev ostane podoba enega od ustanoviteljev ZDA Alexandra Hamiltona, na zadnjo stran pa bodo dodali borke za volilno pravico žensk. Na bankovec za pet dolarjev pa bodo v prihodnje dodali podobe borcev za državljanske pravice.

Ministrstvo za finance je še lani želelo dati Harriet Tubman na bankovec za deset dolarjev, kar je sprožilo proteste ne le žensk, ampak vseh tistih, ki so se želeli znebiti Jacksona. Ta je med drugim kriv tudi za smrt več tisoč domorodnih ameriških Indijancev, saj so jih z njegovim ukazom nasilno selili z vzhoda na divji zahod ZDA, kar spada v definicijo etničnega čiščenja. Tubmanova je slavna, ker je pomagala reševati pobegle sužnje z ameriškega juga. Hamilton pa si  je svojo podobo na denarju zaslužil z ustanovitvijo zveznega ministrstva za finance.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.