Damjana Kolar

 |  Kultura

Baletni triptih ansambla Alonza Kinga

Po gostovanju leta 2010 se v Ljubljano ponovno vrača Alonzo King LINES Ballet, sloviti ansambel sodobnega plesa iz San Francisca, ki že od leta 1982 sledi viziji umetniškega vodje Alonza Kinga. V Cankarjevem domu se bodo 7. maja ob 20.00 predstavili z baletnim triptihom, ki ga sestavljajo: Koncert za dve violini, Moški kvintet in Prostor pisave.

LINES Ballet je ameriški ansambel sodobnega plesa, ki sledi umetniški viziji Alonza Kinga, nekdanjega plesalca znamenite skupine Alvina Aileyja. Leta 1982 je v San Franciscu ustanovil svojo skupino, ki jo je razvijal v sodelovanju z inovatorskimi glasbeniki in vizualnimi umetniki. V prepletu medsebojnih vplivov Alonzo King ustvarja dela, ki se napajajo pri široki paleti kulturnih izročil vsega sveta in izraznost klasičnega baleta polnijo z novimi prvinami. Kingovo poznavanje zgodovine baleta in obvladovanje odrskih prvin se odraža v koreografskih mojstrovinah, ki prepričajo z ranljivo nežnostjo, prefinjenostjo giba, osvobojenostjo in brezpogojnim predajanjem.

Skupina plesalcev gladkega giba, ki izraža ranljivost in nežnost ob divjem predajanju in vzhičenosti osvobojenega telesa, se tokrat v Ljubljano vrača z baletnim triptihom. Uvaja ga Koncert za dve violini na Bachovo skladbo, ki sta jo že uporabila Balanchine in Taylor, vendar jo King izpelje v svojem značilno čutnem slogu. Že v Uverturi razvije sosledje oblikovno skladnih ansambelskih prizorov in bleščečih solov, ki tako prepoznavno odslikavajo njegovo "silovitost klasicizma."

Sledil bo Moški kvintet, ki sloni na izjemni plesni kakovosti moškega dela skupine, njihovi notranji geometriji in predani zavezanosti. Prostor pisave je osrednja, najdaljša koreografija triptiha; nastalo je po naročilu Plesnega foruma iz Monaka. Vključuje poezijo avtorja Columa McCanna, ki je navdahnila sklepni transcendentalni prizor tlačene, zatirane ženske – silne v svoji nemoči. Ognjevito delo liričnih potez spremlja sakralna glasba judovske, krščanske, muslimanske in tradicije tibetanskega budizma; King izpeljuje ples kot prevodnik sočutja med jeziki in religijami. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.