Stanka Prodnik Božič

29. 4. 2016  |  Mladina 17  |  Kultura  |  TV

Neznan obraz

Denis Avdić in osem imitatorjev

Tilen Artač kot Jože Potrebuješ s krokodilčki v očeh

Tilen Artač kot Jože Potrebuješ s krokodilčki v očeh
© POP TV

Če sodimo po dobro obiskanih koncertih imitatorskih »tribute« glasbenih skupin, slovenski poslušalci očitno nismo ravno zahtevni in se zadovoljimo že s »fejk« Abbo, »fejk« Beatli ali »fejk« Queeni. In zato ni nič čudnega, da so polni tudi kavči pred televizijskimi zasloni, ko gre za šov, kjer nastopajo oponašalci znanih pevk in pevcev.

POP TV ob nedeljah že tretjo sezono ponuja licenčni šov Znan obraz ima svoj glas in ves ta čas nam kot znane obraze večinoma sicer prodaja zvezdnike B-kategorije. V tej sezoni zvezde imitirajo (globok vdih) Tilen Artač, Mišo Kontrec, Jana Šušteršič, Samuel Lucas, Ani Frece, Ines Erbus, Renata Mohorič in Nejc Lombardo. Na srečo nimamo dovolj prostora, da bi razlagali, kdo je kdo, lahko pa namignemo, da sta med njimi najbolj znana imitator z Radia Ga-Ga in pevec romske skupine Langa.

Še bolj problematično je, da je žal tudi dobrih kopij pravih zvezd v Popovem šovu bore malo. Zatakne se nemalokrat že pri maski in kostumografiji, kaj šele pri plesu in nastopu. Včasih vse skupaj deluje kot pustna maškarada v eni od ljubljanskih diskotek. A to niti ni pomembno, saj je oddaja venomer polna smeha, zadovoljnih obrazov in tudi najnižja ocena, ki jo podeli žirija, je »čista desetka«. Skratka, v tem šovu ne moreš biti povprečen, kaj šele podpovprečen. Pa četudi si v resnici zanič.

Češnjo na torti pa predstavlja voditelj – sicer radijec Denis Avdić. To, da mu dela težave rodilnik, ni njegova največja težava. Prav tako verjetno ne, da zine vse, kar mu pade na pamet. A vse ima svoje meje, kajti njegove izjave so pogosto seksistične in homofobne. Smešno mu je vse, kar ni tradicionalno, kar ni »slovensko«. Če kateri od pevcev imitira pevko in nosi krilo, se je nadvse zabavno vedno znova iz tega ponorčevati. Vse drugačno takoj postane parodija, z obveznim feminilnim mimiciranjem. Nemalokrat se mu v tem pridruži tudi žirant Gojmir Lešnjak - Gojc, ki je denimo za skupino Kiss izjavil, da »tudi v originalu spominjajo bolj na damo kot na moškega«, zelo rad pa tudi zviša svoj ton glasu in zafnano kaže svojo »žensko plat«.

Naj nanizamo še nekaj Avdićevih cvetk, da si boste lažje predstavljali. »Nejc bo moral najti žensko v sebi, ker bo moral flirtat z vsemi moškimi v občinstvu. A ne bi blo fajn, če bi ble vse ženske bolj direktne?« Ali pa: »Kaj je teb kot decu najbl pomembn, ko te zapeljuje? Smisel za humor ponavadi iščejo ženske, tipi pa rečejo, da mora dobr zgledat.« Ali pa: »Grem stavt, da še nikoli nisi hodil z žensko, ki je bila ostrižena na fanta.« Ali pa: »Pokaži vsem Slovenkam, kako je treba pecat tipe.«

Poudarjanje družbenih vlog, stereotipiziranje in razpihovanje predsodkov je morda duhovito četici, ki se je udeležila zloglasnega shoda v Šenčurju, gledalci, ki od osrednje komercialne televizije pričakujemo vsaj higienski minimum, kar se tiče spoštovanja žensk in družbenih manjšin, pa ob tovrstnih izpadih v oddaji, ki iz sezone v sezono že tako izgublja sapo, raje zamenjamo program.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.