Bernard Nežmah

29. 4. 2016  |  Mladina 17  |  Kultura  |  Knjiga

Alenka Puhar: Mojster dobro zasukanih stavkov

Mladinska knjiga, Ljubljana 2016, 39,96 €

+ + + + +

Esejistična biografija Izidorja Cankarja.

Figura, ki je utelesila prvo polovico slovenske zgodovine 20. stoletja: bratranec Ivana Cankarja in njegov tesni sopotnik, Finžgarjev prijatelj, urednik »Doma in sveta«, avtor prve zbirke intervjujev »Obiski«, utemeljitelj umetnostne zgodovine, briljanten stilist, izdajatelj zbranih del Ivana Cankarja, duhovnik, ki je odložil talar, ker se je vnel za zakonski stan, izstopil iz Cerkve, a ni doživel anateme, Koroščev svetovalec, liberalec med konservativci, prodorni akter predvojnih kongresov PEN, bil sam po sebi institucija s »Cankarjevim krogom«, zbiratelj umetnin, minister v kraljevih vladah, ambasador pod monarhom in pod komunisti, se kot odposlanec kralja Petra na Visu 1944 navdušil nad Titom, nasprotnik domobranskega sodelovanja z okupatorji, pod partijskim režimom padel v osamo in pod nadzor Udbe, a vztrajal kot aristokrat, ki je konec štiridesetih let v brk novemu redu prirejal zasebne slavnostne večerje.

Avtorji biografij navadno sledijo velikim delom (knjige, funkcije, potovanja), Alenka Puhar pa je radovednost usmerila v arhive, fotografije, pisma in memoare, iz katerih prinaša drobne dogodke, ki zarisujejo tok življenjskih odločitev, osebnih dilem, spopadov, kriz, kajpak veselja, drugovanj, statusnih vzponov in eksistenčne krize. Med drugim tudi efemerno jezo velikega Ivana, ko je na prelomu stoletja prebral Izidorjev članek v reviji, podpisan z I. Cankar, ali pa Izidorjevo povojno mnenje, da med nacizmom in komunizmom ni bistvene razlike, ki ga je nonšalantno izrekel Kocbeku.

Knjiga prinaša tudi številne podobe, hudomušna besedila na razglednicah, podobe njegovih kipov, njegove upodobitve v risbah, fotografije, zahvalna pisma, izrezke iz časopisov in v dodatku še serijo raziskovalnih člankov o Iz. Cankarju, ki so jih za izdajo napisali še drugi avtorji.

Biografija, ki se bere kot roman o Izidorju Cankarju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.