Izak Košir, STA

 |  Ekonomija

Furs objavil 100 primerov odmerjenih davkov iz davčnih oaz

© Damjan Ilić

Furs je javno objavil 100 odločb, s katerimi je odmeril najvišje dodatne davčne obveznosti pri zavezancih, ki so poslovali s subjekti, povezanimi z davčno ugodnejšimi območji. Od leta 2010 do konca marca je opravil 1001 nadzor in ugotovil za več kot 32 milijonov evrov dodatnih davčnih obveznosti.

Kot so sporočili iz Finančne uprave RS (Furs), so se za objavo odločili za lažje razumevanje te tematike in želje po transparentnosti svojega delovanja. Furs namreč vrsto let spremlja poslovanje zavezancev s subjekti, ki imajo sedež ali transakcijski račun v t.i. davčnih oazah.

"Naš namen je preventivno delovanje in predvsem opozarjanje na sheme agresivnega davčnega načrtovanja, ki z vidika davčne zakonodaje niso dopustne," so izpostavili. Med primeri so tako tudi takšni, ko so nadzor načeli zaradi preveritve transakcij, v njem pa so ugotovili nepravilnosti iz drugih področij poslovanja.

Objavljeni primeri obravnavajo transakcije tako s subjekti v t. i. klasičnih davčnih oazah kot s tistimi na območjih, ki izpolnjujejo oz. so izpolnjevale le katerega od elementov davčnih oaz, kot so tajnost in nedostopnost podatkov, in so jih zavezanci uporabljali za namene izogibanja davčnim obveznostim.

Na prvem mestu na seznamu je z nekaj manj kot 7,5 milijona evrov odrejenih dodatnih davčnih obveznosti družba iz Ljubljane. Po poročanju TV Slovenija gre za telekomunikacijsko družbo T-2. Sledi mu gospodarska družba z odrejenih skoraj 6,1 milijona evrov dodatnih davčnih obveznosti. Po informacijah TV Slovenija gre za nakelski Merkur. Na tretjem mestu je neznana fizična oseba, pri kateri je Furs ugotovil za nekaj nad 3,8 milijona dodatnih davčnih obveznosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.