Grega Zakrajšek

 |  Politika

Cerar za ministra za kulturo predlaga Peršaka

Premier Miro Cerar se je odločil za novega ministra za kulturo predlagati dosedanjega državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo Toneta Peršaka. Ta prihaja iz kvote DeSUS, po Cerarjevih zagotovilih pa tudi v največji vladni stranki SMC ni nasprotovanj temu predlogu. Peršak je izkušen politik in zelo uveljavljen na področju kulture, kot državni sekretar pa si je v tem mandatu že pridobil izkušnje, je Cerar poudaril v izjavi novinarjem v DZ. Od Peršaka je prejel zagotovila, da bo tisto, kar je bilo dobrega na ministrstvu, ohranil, kar je bilo slabega, pa odpravil ter zelo pospešeno izvedel vse tisto, kar od njega pričakujejo v tem mandatu. Kultura mora imeti velik poudarek v prihodnjih letih, je dodal Cerar.

Peršak je po mnenju poslanca SMC in vodje odbora DZ za kulturo Dragana Matića vsekakor človek s kompetencami v kulturi in politiki in s tega vidika »veliko boljša izbira, kot je bila nekdanja ministrica Julijana Bizjak Mlakar«. A obenem Matić napoveduje, da bodo Peršakovo delo v SMC skrbno spremljali, ker je vendarle bil kot državni sekretar del dosedanjega vodstva na ministrstvu za kulturo. Po besedah Matića SMC od Peršaka pričakuje veliko, med drugim, da bo s svojimi konkretnimi ukrepi v kratkem času pokazal, da namerava odločno zastaviti drugo smer na področju kulturne politike.

Peršaka sicer podpirajo tudi v najmanjši koalicijski stranki. Poslanec SD Jan Škoberne je v izjavi novinarjem ocenil, da je Peršak ugleden član skupnosti, ima izjemne reference v politiki in kulturi ter kot član civilne družbe. Po mnenju Škoberneta lahko pri delu Peršaka do določene mere pričakujejo kontinuiteto sedanjega dela na ministrstvu, a obenem upa, da lahko računajo na ključne izboljšave. Pri tem izpostavlja predvsem strpen dialog s civilno družbo, v tej luči pa kandidaturo Peršaka označuje za dober predlog.

O razrešitvi oziroma odstopu bivše ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar smo pisali v Mladini. Jure Trampuš se je spraševal, kako to, da je premier Miro Cerar tako pozno ugotovil, da ministrica za kulturo ne dela dobro, o spremljajočem dogajanju pa je v uvodniku razmišljal urednik Grega Repovž. 

Maja Novak pa je o tem pisala v kolumni z naslovom Kako je kulturna ministrica smešila ženske. »Na srečo je brskanje za prihodnjim kulturnim ministrom navrglo vsaj eno ime, ki mi daje upati, namreč Toneta Peršaka. Bil je uspešen poslanec, uspešen župan in uspešen predsednik cehovskega društva pisateljev: morda bi bil tudi uspešen minister. Žal pri naštevanju vseh njegovih odlik javnost kar prerada pozablja, da je bil nekdaj tudi uspešen režiser in pisatelj – še več, zdi se, da je to pozabil celo sam.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.