Marjan Horvat

13. 5. 2016  |  Mladina 19  |  Svet

»Župan vseh Londončanov«

Sadiq Khan, prvi župan muslimanske vere v kakšni zahodni prestolnici, ki pa ni zmagal zaradi verskega prepričanja

Novi župan Londona Sadiq Khan med inavguracijsko slovesnostjo v londonski katedrali Southwark

Novi župan Londona Sadiq Khan med inavguracijsko slovesnostjo v londonski katedrali Southwark
© Profimedia

Minuli ponedeljek je županovanje v Londonu prevzel Sadiq Khan, 45-letni britanski politik pakistanskega rodu. 57 odstotkov Londončanov in Londončank vseh barv in veroizpovedi je uspešni pravnik in od leta 2005 poslanec in minister laburistične stranke prepričal z umirjenimi nastopi, v katerih je poudarjal, da bo »župan vseh Londončanov«, zlasti pa z obljubami, da bo v britanski prestolnici rešil žgoče stanovanjsko in prometno vprašanje, kar vključuje tudi štiriletno zamrznitev cen vozovnic za javni promet. Khan velja za socialdemokrata, BBC ga je umestil v laburistično »mehko levico«, marksistični komentator Richard Seymour pa ga opisuje kot »središčnika«.

Rodil se je v južnem Londonu kot peti izmed osmih otrok v družini pakistanskih priseljencev. Oče je bil voznik avtobusa, mama je šivala oblačila po meri. Že pri 15 letih je postal član laburistične stranke. Sprva je nameraval postati zobozdravnik, vendar se je naposled odločil za študij prava. Preden je leta 2005 postal poslanec laburistične stranke, je delal kot odvetnik v odvetniški pisarni Christian Khan. Ukvarjal se je zlasti s primeri, povezanimi s človekovimi pravicami in diskriminacijo na rasni in verski podlagi.

Leta 2005, ko je postal poslanec, ga je zaradi jasnih in artikuliranih stališč o islamskem terorizmu revija Spectator razglasila za »novinca leta«. Po terorističnih napadih v Londonu leta 2005 se je izpostavil s kritiko molka muslimanske skupnosti, ko je dejal, »da so med nami jezni ljudje z bradami, toda nihče ne pravi, da je zelo udobno biti Britanec, musliman in Londončan«. Khanu, ki je bil vzgojen v muslimanski veri, so še posebej blizu Mohamedove besede: »Če vidiš krivico, je tvoja dolžnost popraviti jo.«

Leta 2016 je od skupnosti britanskih muslimanov prejel priznanje za politika leta. Sicer pa je imel kot muslimanski liberalec v preteklosti kar nekaj težav v svoji skupnosti. Ker je podprl poroke istospolno usmerjenih, so mu grozili s smrtjo in fatvo, zaradi česar je zaprosil za policijsko zaščito. V zmagi na županskih volitvah vidi močno sporočilo »skrajnežem v Siriji in Iraku«, da je »London svetilnik strpnosti in spoštovanja«.

Od muslimanskega liberalca se pričakuje, da bo zmogel urediti odnose med večinsko in muslimansko skupnostjo. Zanimivo pa je, da niti muslimani v Veliki Britaniji, ko razpravljajo o njegovi izvolitvi, ne poudarjajo toliko vidika medverske strpnosti, temveč predvsem pričakujejo, da bo rešil težave s stanovanji in prometom. Sajadah Tariq (45), muslimanka iz Notting-

hama, je za Guardian dejala, da islam ni imel pomembne vloge v Khanovi volilni kampanji. »Osredotočiti se moramo na politiko in Khan je zmagal zaradi svoje politike, ne zaradi vere,« je dejala v pogovoru za Guardian in dodala, da se z njegovo izvolitvijo »stališče ljudi do islama ne bo spremenilo čez noč. Upam, da bodo nevedni in slabo obveščeni zdaj premislili, kako govorijo o islamu.«

Očitno je, da Khana niso volili samo muslimani, saj je prepričal večino Londončanov. Tisti, ki so ga volili, ne bodo pozabili njegovih obljub o pomoči najranljivejšim družbenim skupinam in zavez o socialni pravičnosti, pa tudi ne obljube, da bo »župan vseh Londončanov«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.