Igor Mekina

 |  Svet

"Velika Britanija in ZDA sta centra sistema globalnih zlorab"

David Cameron

David Cameron
© WikiCommons

Predsednik britanske vlade David Cameron je poskrbel za burne odzive, ko je bil objavljen posnetek njegovega zaupnega pogovora z kraljico, v katerem je ob napovedi, da bo London gostil mednarodno antikurupcijsko srečanje dejal, da v Veliko Britanijo prihajajo politiki iz držav ki so "fantastično koruptivne". "V Britanijo bodo prišli voditelji nekaterih fantastično koruptivnih držav...Nigerija in Afganistan, verjetno dve najbolj koruptivni državi na svetu," je britanski kraljici dejal britanski predsednik vlade.

Nigerijski predsednik Muhammadu Buhari, ki je bil lani izvoljen prav na podlagi obljub o boju proti korupciji je nato dejal, da je bil nad izjavo britanskega predsednika vlade "šokiran", vendar je pozneje dodal, da je britanski predsednik "govoril resnico", ker so v vladi po prevzemu oblasti prav tako odkrili korupcijske primere. Dejal je še, da se nova nigerijska vlada še naprej trudi, da bi preprečila korupcijo. Kritične izjave so prišle tudi iz Afganistana. Res je, da sta Nigerija in Afganistan visoko na lestvici najbolj koruptivnih držav na svetu, vendar je ta lestvica zelo obsežna.

Kmalu zatem pa so se oglasili tudi kritiki Cameronove izjave, ki opozarjajo na dvojne standarde pri pregonu korupcije. "Da bi preprečili korupcijo moramo začeti z ZDA in Veliko Britanijo. Kajti te države jo dovoljujejo popolnoma odkrito," je zapisal znani ekonomist Jeffrey Sachs, ki je bil po svojih nasvetih vladah tranzicijskih držav pogosto citiran in znan predvsem v devetdesetih letih prejšnjega stoletja tudi v srednji Evropi in v Sloveniji. "Boj proti korupciji je v dobršnem delu absurden, kajti veliko korupcije je danes vidno vsem. Korupcija je tako očitna. tako neubranljiva, da vsa opravičila, da bi jo ubranili zvenijo nadrealistično...Delo predsednika vlade na četrtkovemu protikorupcijskem vrhu ni, da šepeta o korupciji v Nigeriji in Afganistanu, pač pa, da konča globoko in zgodovinsko zakoreninjeno vlogo Velike Britanije v tej umazani zmešnjavi. Enako velja za ZDA in druge velike sodelujoče v tej zlorabi," opozarja Jeffrey Sachs. Uporaba "slamnatih podjetij" je ena od klasičnih metod zlorabe, kjer različna podjetja prikrivajo identiteto pravih lastnikov.

Ob tem Sachs navaja sporočilo podjetja Mossack Fonseca, ki je ob razkritju prevar v okviru afere "Panamskih dokumentov" zapisalo, kako omenjeni dokumenti pokrivajo le delovanje okoli odstotka (300.000) strank v zadnjih 40 letih ter da "to dokazuje, da velika večina naših strank uporablja podjetja, ki jih zastopamo za legitimne cilje, ter da so naš skrbni pregled in postopki v veliki večini uspešni pri odvračanju tistih, ki imajo drugačne namene." "Že samo misel, da bi lahko neka odvetniška pisarna opravila 'skrbni pregled' okoli 300.000 podjetij celo v 40 letih je več kot nora. Celo v času 40 let in ob 200 delovnih dnevih na leto bi takšen pregled 300.000 podjetij pomenil pregled 37,5 podjetij dnevno. In seveda ni nobenega skrbnega pregleda (kot primeri korupcije jasno kažejo). Obstaja samo odkrita zloraba poslovnega zastopanja," sklepa znani ekonomist.

Vendar v središče tega korupcijskega klobčiča Jeffrey Sachs postavlja tudi Veliko Britanijo." "Velika Britanija je središče tega nekaznovanega početja, ki je dediščina Britanskega Imperija in vzor za nadaljevanje vloge londonskega City-a pri nakazovanju neobdavčenih sredstev po svetu. Britanski deviški otoki, britanski prekomorski teritorij, ima 28 000 prebivalcev in več kot milijon registriranih podjetij, približno 35 na prebivalca. Je daleč najbolj popularna davčna oaza podjetij iz Panamskih dokumentov.

Po zadnjih ocenah naj bi bilo na Deviških otokih 479.000 aktivnih podjetij. Korenine korupcije so globoko vraščene v britanski in ameriški finančni sistem. Banke londonskega City-a in Wall Streeta so v zadnjih letih plačale milijarde dolarjev kazni zaradi preprodaje notranjih informacij, finančnih zlorab, dogovarjanja o cenah in drugih finančnih zločinov. Vendar pa skoraj nihče od vodilnih bančnikov ni odgovarjal zaradi nezakonitosti njihovih organizacij. Težko se je izogniti vtisu, da so največja finančna podjetja del globalne mreže organiziranega finančnega kriminala...Velika Britanija in ZDA sta centra sistema globalnih zlorab," opozarja Jeffrey Sachs ter opozarja tudi na korupcijsko ravnanje podjetja Royal Dutch Shell. Svoj članek prispevek konča z znanim angleškim pregovorom o tem, kako zakon zahteva, da odgovarjajo tisti, ki si vzamejo "stvari, ki jim ne pripadajo", toda "pušča lorde in gospe na miru", ki "jemljejo stvari, ki so vaše in naše."

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.