AL, STA

 |  Družba

Unicef in EU s kampanjo o pomenu izobraževanja na kriznih območjih

Izobraževanje pomeni preživetje, je eno od sporočil skupne kampanje Unicefa in evropskega urada za človekoljubno pomoč (Echo), ki se začenja v sedmih državah EU, tudi Sloveniji. Glavni namen je okrepitev zavedanja o pomenu izobrazbe za otroke na kriznih območjih. Kampanja #Emergencylessons je usmerjena na splet, in sicer na socialna omrežja, naslavlja pa predvsem mlade. Cilj je doseči 20 milijonov Evropejcev mlajših od 25 let. V Sloveniji bo potekala tudi v šolah, kjer bodo od septembra na to temo potekale različne aktivnosti, so povedali pri Unicef Slovenija.

Izobrazba je pomembna, saj lahko pomeni preživetje, in je temelj za boljšo prihodnost. Otroci brez izobrazbe so lažje žrtve izkoriščanja in zlorab, med drugim opozarjajo v kampanji. Kampanja je osredotočena na otroke v Pakistanu, Nepalu, Gvineji, Iraku, Ukrajini, Čadu in Južnem Sudanu. Gre za države, ki so prizadete zaradi oboroženih konfliktov ali naravnih nesreč.

Pomembno vlogo pri tem bodo imeli ambasadorji mladih, ki bodo s pomočjo socialnih omrežij delili svoje zgodbe in izkušnje. Izobraževanje se nam zdi pogosto samo po sebi umevno, šola nam je dostopna, medtem ko na območjih, prizadetih zaradi spopadov ali nesreč, pogosto ni tako, meni ambasador mladih za Slovenijo Nejc Oblak, ki se je pred dnevi v Bruslju udeležil pripravljalnega srečanja mladih ambasadorjev.

Oblak namerava z ekipo obiskati Gvinejo, ki je bila prizadeta zaradi ebole in kjer je veliko otrok ostalo brez staršev. Posneti želijo zgodbe teh otrok in razmere v šolah ter te nato predstaviti slovenski javnosti. Oblak bo svoje izkušnje delil v obliki spletnih objav in video vsebin. Pri tem želi spodbuditi mlade, da bodo tudi sami prek spleta delili zgodbe in izmenjevali vsebine ter na ta način podprli kampanjo.

Po podatkih Unicefa 250 milijonov otrok po svetu živi v državah, ki so jih prizadeli oboroženi konflikti, 37 milijonov otrok pa nima dostopa do nobene oblike izobraževanja. Evropska komisija pri projektih za pomoč otrokom v izrednih razmerah sodeluje predvsem s finančno pomočjo, ki jo usmerja prek mednarodnih organizacij in agencij Združenih narodov. Aprila je napovedala sveženj humanitarne pomoči v višini 52 milijonov evrov za več kot 2,3 milijona otrok v 42 državah po svetu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.