AT, STA

 |  Svet

Trump si ne obeta dobrih odnosov s Cameronom, če bo izvoljen

© WikiCommons / Gage Skidmore

© WikiCommons / Gage Skidmore

Najverjetnejši predsedniški kandidat ameriških republikancev Donald Trump pričakuje, da bo imel slabe odnose z britanskim premierjem Davidom Cameronom, če bo izvoljen na novembrskih volitvah v ZDA.

"Kaže, da ne bova imela zelo dobrih odnosov, kdo ve," je Trump v pogovoru za medijsko hišo ITV odgovoril na vprašanje o različnih stališčih s Cameronom.

"Upam, da bom imel dobre odnose z njim, vendar je slišati, da se tudi on ni pripravljen lotiti tega problema," je dejal Trump.

Cameron je pred časom dejal, da je bil Trumpov poziv k prepovedi vstopa muslimanom v ZDA razdiralen, nekoristen in preprosto napačen.

Britanski premier vztraja pri tej svoji izjavi, je danes sporočil njegov tiskovni predstavnik. "Premier je zelo jasno izrazil svoja stališča glede izjav Donalda Trumpa. Ne strinja se z njimi," je dejal tiskovni predstavnik.

Na vprašanje, koga bi Cameron raje videl na predsedniškem položaju v ZDA, je tiskovni predstavnik dejal, da premier ne komentira volitev v drugih državah, da pa je dal jasno vedeti, da bo sodeloval z zmagovalcem, kdorkoli že bo. "Zavezan je ohranitvi posebnih odnosov."

Trump je britanske politike in policijo razjezil tudi z izjavo, da so posamezni predeli Londona tako radikalizirani, da se policisti bojijo za lastna življenja. Bivši londonski župan Boris Johnson je izjavo označil za absurdno.

Trump je bil v današnjem intervjuju kritičen tudi do novega londonskega župana Sadiqa Khana, ki da je imel zelo grobe izjave o njem. Khan je dejal, da Trumpov načrt za prepoved vstopa muslimanom v ZDA odseva njegov neveden pogled na islam.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.