Izak Košir

 |  Družba

Že čez dve leti v Evropi za 25 odstotkov več "umetne inteligence"

David Rowan, urednik revije Wired

David Rowan, urednik revije Wired
© NT konferenca

V Portorožu se danes zaključuje že 21. NT konferenca, ki letos gosti več kot 2.000 poslovnih odločevalcev, IT-strokovnjakov, razvijalcev in drugih predstavnikov z različnih področij gospodarstva in javnega sektorja. Generalni direktor Microsoft Slovenija Robert Trnovec je v uvodnem nagovoru izpostavil da bo po podatkih IDC-ja čez dve leti več kot 25 odstotkov razvijalcev v Evropi v svoje aplikacije nameščalo storitve umetne inteligence. Za primerjavo - danes je ta odstotek manjši od ena.

Osrednja zvezda največjega dogodka povezanega z informacijsko tehnologijo pri nas je David Rowan, urednik britanske izdaje revije Wired, ki je včeraj v nabito polni konferenčni dvorani v svojem predavanju poudaril, da smo s tehnologijo že zdaj krepko prehiteli napovedi izpred nekaj let. “Uspešne organizacije še nikoli do sedaj niso bile izpostavljene takšnim pritiskom po nenehnih izboljšavah, da bi preživele. Za tiste, ki so tako hitri in agilni kot zagonska podjetja, to predstavlja izjemno priložnost za rast. Organizacije, ki v času revolucije, ki jo poganja tehnologija, ne bodo preobrazile svojega načina poslovanja in nagovarjanja strank, nimajo nikakršnih možnosti preživetja«, je še dodal Rowan. 

Poleg Rowana je med 150 predavatelji govoril tudi Tom Loosemore, ki je bil leta 2011 zadolžen za digitalizacijo storitev britanske vlade in javne uprave, s čimer je na koncu Velika Britanija prihranila več kot 4 milijarde evrov. Med gostujočimi govorci je bil tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki je pojasnil, kako daleč je na poti digitalne preobrazbe Slovenija.

Sklepni del poslovnega srečanja je izkoristil tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki je poudaril, da je lahko Slovenija zaradi inovativnih in uspešnih slovenskih IT-podjetij vzpostavila nov način sodelovanja vlade in IT-industrije, s katerim želi še naprej krepiti razvojno partnerstvo, slovenskim državljanom in podjetjem pa "ponuditi spodbudno informacijsko okolje". Dodal je, da je Slovenija že lani obiskala ključne ameriške informacijske korporacije in izrazil željo o nadaljnem sodelovanju in "skupnem razmisleku o digitalni prihodnosti".

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.