Damjana Kolar

 |  Kultura

Umetnost na kilo pod Plečnikovimi arkadami

Pod Plečnikovimi arkadami ljubljanske tržnice (Adamič Lundrovo nabrežje 5) bo 25. maja ob 20.00 svoja vrata odprla DobraVaga, nov projekt Kina Šiška, ki je nastal s podporo javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice, celostno grafično podbo pa je idejno zasnoval in oblikoval Tomato Košir. Nov razstavni in projektni prostor, prodajna galerija in odprti atelje različnih likovnih jezikov, slogov in vsebin poskuša uresničiti zahteve po izpostavitvi umetniških presežkov umetnikov mlajše generacije. Ob odprtju prostora pravične izmenjave med umetniki in ljubitelji umetnosti si boste lahko ogledali, natehtali in kupili dela različnih izraznih oblik ter umetniških praks.

Programska vsebina v ospredje postavlja estetske premisleke mlajše generacije ustvarjalcev. Tiste generacije, ki predstavlja stičišče (z)možnosti, raziskovanj in aktualnih kontekstov likovne produkcije sodobnega časa. Poslanstvo nove umetniške iniciative je spodbujanje ustvarjalnosti, ki ne pristaja na ustaljeno definicijo, da je svet umetnosti odvisen samo od klasičnega umetniškega trga. Zato se DobraVaga osredotoča na nove, angažirane in inovativne formate, s katerimi aktivno podpira, spodbuja in promovira sveže izdaje likovnih zgodb ter izvirnih umetniških praks. Prostor DobreVage je razdeljen na štiri programske sklope: odprti atelje, zine vitrine, umetnik na mesec in prodajno galerijo. Kuriran mesečni izbor bo omogočal vključevanje večjega števila mladih ustvarjalcev in aktualne likovne produkcije.

DobraVaga zasleduje tudi koncept prodaje umetnosti na kilo, pri katerem sta bolj kot ime avtorja pomembna teža njegovega dela in ustvarjalni proces. Izbrana umetniška dela so razvrščena po prodajnih razredih glede na izrazni medij in obliko ter so ovrednotena v tesnem sodelovanju z avtorjem. Kot na bližnji tržnici sta za merjenje blaga potrebna pravičnost in zaupanje. Pri tem vaga predstavlja posrednika med branjevko in kupcem ter umetnikom in ljubiteljem umetnosti.

Program ob odprtju:

-Odprti atelje je namenjen mladim ustvarjalcem, ki nimajo pa lastnega prostora. Izbranemu ustvarjalcu bo brezplačno na voljo do 3 mesece, po preteku te dobe pa se bo predstavil v okviru mesečnih razstav Umetnik na mesec. Prva ustvarjalka odprtega ateljeja bo Helena Tahir, ki je na Portugalskem na FBAUP uspešno zaključila zadnji letnik dodiplomskega študija umetniške grafike. Lani je na ALUO diplomirala pod mentorstvom prof. Bojana Gorenca. Istega leta se je vpisala na magistrski študij slikarstva na ALUO. Zanima jo predvsem grafika, slikarstvo, risba in fotografija.

-V okviru mesečne razstavne izložbe Zine Vitrine se bo kot prva predstavila Nez Pez, ki je študirala kiparstvo na ALUO v Ljubljani. Leta 2010 je prejela univerzitetno Prešernovo nagrado in priznanje ALUO za posebne umetniške dosežke. Ustvarja na področju kiparstva, instalacij, zvočne in video umetnosti, risbe, grafike, ilustracije, ulične umetnosti in scenografije. Tokrat bo na ogled postavila izbor zinov iz svoje domače zbirke. Zine drugih avtorjev, ki jo navdušujejo, kombinira z zini lastne izdelave, z mavčnimi odlitki otroških igrač, izvirnimi risbami ter origamiji, ki se ravno z umetniško oziroma dodano vrednostjo papirja približujejo ideji zina.

-V razstavnem prostoru Umetnik na mesec pa se bo predstavil Kapitan Kolačkov, vsestranski ustvarjalec in član grafitarske skupine 1107 KLAN ter UAUU, Univerzalnega ateljeja uličnih umetnosti. Na ogled bodo ilustracije, skozi katere raziskuje samega sebe. Izničiti poskuša svoj lastni jaz oziroma identiteto, ki nas definira že od otroštva, in se skozi umetnost na novo definirati sam. 

-V sklopu prodajne galerije Umetnost na kilo bodo s svojimi deli sodelovali: Adrijan Praznik, Beli sladoled, Damian Vega, David Krančan, Eva Juričan, Hana Jesih in Lea Vučko, Helena Tahir, Ivana Bajec, Jaka Vatovec, Jasmina Grudnik, Kapitan Kolačkov, Leon Zuodar, Look Back and Laugh, Marko K. Gavez, Marko Lekič Mleko, Maruša Račič, Matic Jelčič Kürner, Matija Medved, Miha Perne, Mina Fina, Natan Esku, Nejc F. Deso, Nez Pez, NUMOKK, Rone84, Sai Pan, Simon Kocjančič, Špela Vav, Tatiana Kocmur, ZEK crew, Zoran Pungerčar in drugi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.