Jure Trampuš

20. 5. 2016  |  Mladina 20  |  Družba

Digitalni populizem

Ali računalniki res škodujejo otroškim možganom?

Se info doba že zrcali na strukturi človeških možganov?

Se info doba že zrcali na strukturi človeških možganov?
© Profimedia

Te dni je Slovenijo obiskal dr. Manfred Spitzer, avtor knjige Digitalna demenca. Gre za nekaj let staro uspešnico, slovenski prevod je izšel pri Mohorjevi založbi, medijski pokrovitelj predavanja v Cankarjevem domu pa je bila Založba Družina. Profesorjeva teza je preprosta, pretirana raba informacijskih tehnologij, računalnikov, tablic, mobilnih telefonov lahko okvari otroške možgane, nepovratno, usodno, digitalni mediji škodujejo umu, povzročajo odtujenost, govorne težave, stres, depresijo. Gre za moralno paniko, Spitzer resda obravnava mladoletne paciente, ki so odvisni od računalniških tehnologij, a to ne pomeni, da odvisnost povzroča tehnologija. Različne raziskave dokazujejo, da je odvisnost od interneta ali iger najpogosteje posledica drugih neskladji ali motenj, recimo duševnih, socialnih težav, ne tehnologije same.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.