IK, STA

20. 5. 2016  |  Politika

Tone Peršak postal novi minister za kulturo

Tone Peršak

Tone Peršak
© Borut Krajnc

Pisatelj in politik Tone Peršak je postal novi minister za kulturo v vladi Mira Cerarja. DZ ga je danes potrdil z 51 glasovi za in 12 proti. Imenovanje za ministra je Peršak ob prisegi pred poslanci označil za zavezo, da se pospešeno lotijo dela na ministrstvu. Obenem je izrazil upanje za tvorno sodelovanje z vsemi. 

Peršak se je zahvalil za zaupanje in ob tem poudaril, da mu to pomeni tako breme kot zavezo, da se dela na ministrstvu lotijo "z vso energijo, vsemi že predstavljenimi in tudi v koalicijski pogodbi zapisanimi nalogami". Za dobrobit kulture si želi plodnega sodelovanja tako s tistimi, ki so mu danes dali glas, kot tistimi, ki so bili kritični. 

Na funkcijo ministra Peršak prihaja z mesta državnega sekretarja, ki ga je opravljal pod vodstvom ministrice Julijane Bizjak Mlakar, ki je konec aprila odstopila. Predlagal ga je premier Miro Cerar na predlog stranke DeSUS. Kot je povedal pred razpravo v DZ, v spremenjenih družbenih razmerah od njega pričakuje odločno ukrepanje v smeri nujnih in evropsko primerljivih sistemskih sprememb, ki bodo omogočile ustrezno raven avtonomije v kulturi. 

Pričakovanje, da bo uresničil ali vsaj začel izvajati zaveze iz koalicijske pogodbe, so v razpravi pred glasovanjem izpostavili tudi poslanci, ki so ga prepoznali kot primernega kandidata z bogatimi izkušnjami v kulturi in politiki. Podporo njegovemu imenovanju so odrekli v SDS. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.