Damjana Kolar

 |  Kultura

Plesni večer skupine Bodhi Project

Fragile Matter

Fragile Matter
© Bernhard Mueller

V okviru mednarodnega programa Uvoz-izvoz v produkciji Zavoda EN-KNAP, ki predstavlja vrhunsko mednarodno produkcijo sodobnega plesa in sodobnih uprizoritvenih umetnosti, bo 30. maja ob 20.00 v Španskih borcih gostovala plesna skupina Bodhi Project Eksperimentalne akademije za ples iz Salzburga (SEAD). Na ogled bosta dve predstavi: Fragile Matter (Krhka snov), koreografov Christine Gouzelis in Paula Blackmana ter Ubuntu Site Ostheimer.

Salzburško Eksperimentalno akademijo za ples (SEAD) je leta 1993 ustanovila Susan Quinn in sicer z namenom, da postane "center za izobraževanje in izpopolnjevanje sodobnih plesalcev in koreografov ter hkrati dinamičen prostor za predstavitev sodobne plesne umetnosti." Danes je SEAD akreditirana akademija z več kot 100  študenti z vsega sveta in rezidenčnimi umetniki. Izobraževanje poteka na štiriletnem dodiplomskem programu iz sodobnega plesa ter na dveh enoletnih podiplomskih programih namenjenih koreografom in plesalcem. SEAD je središče različnih eksperimentalnih sodelovanj, nudi podporo rezidenčnim umetnikom, širši javnosti pa ponuja izobraževalne programe za odrasle in otroke ter organizira različne dogodke iz področja sodobnega plesa in performansa.

Podiplomska sodobnoplesna skupina Bodhi Project je začela delovati leta 2008 na salzburški Akademiji SEAD na pobudo Susan Quinn. Sestavljajo jo študenti, ki so zaključili dodiplomski program iz sodobnega plesa oziroma so v zadnjem letniku programa. Namen projekta je povezati študente s profesionalnim okoljem, v katerega vstopajo, ter jim omogočiti kvalitetno ustvarjanje in predstavitev svojega dela. Bodhi Project podpira mlade profesionalne plesalce in nove pristope h koreografiji.

Delovanje skupine je usmerjeno v ustvarjanje in nastopanje. Tako je v zadnjih šestih letih ustvarjala s številnimi znanimi imeni sodobnega plesa, med katerimi so; Nigel Charnock, Martin Nachbar, Zoë Knights, Maya Lipsker, Matija Ferlin, Anton Lachky, Jozef Frucek, Linda Kapetanea, Magdalena Reiter, Matej Kejžar, Diego Gil, Jelka Milic, Robert Clark, Stella Zannou, Marco Torrice. S svojimi deli se je predstavila v Avstriji, Španiji, Italiji, Nemčiji, Franciji, Veliki Britaniji, Belgiji, na Poljskem, Nizozemskem, Švedskem.

Na tokratnem gostovanju se bo skupina predstavila z dvema deloma. Fragile Matter, v koreografiji Christine Gouzelis in Paula Blackmana (Jukstapoz), je kratka študija telesa kot metafore: v vojni ali združeno. Lahko bitko ali travmo preživi ali se preda. Skupina plesalcev, ki potuje skozi vizualne in fizične pokrajine, razkriva napetosti med temi temami ter izkuša plasti svojih intimnih svetov skozi lastno telo. Skozi ples spregovori neizrekljivi jezik, ki je vedno tu, a prelomljen. Predstava je bila leta 2014 nominirana za najboljšo koreografijo in najboljšo skupino na Hong Kong Dance Alliance. Predstava Ubuntu v koreografiji Site Ostheimer se ukvarja z vprašanji Koliko drugi manipulirajo z mano in koliko sam manipuliram s seboj? Koliko mene preostane, če tebe ni?
 Poskušamo znova in znova, začenjamo vedno znova in znova. 
Poglej naju. To sem jaz, to si ti, to sva midva. Sem, ker sva.
 Znova in znova, začni znova.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.